Menu
 

Baltijas valstu premjeri vienojas saglabāt kopīgu laika joslu

  • Autors:  LETA--BNS
Baltijas valstu premjeri vienojas saglabāt kopīgu laika joslu Foto: www.mk.gov.lv

Baltijas valstu premjerministri pirmdien Viļņā vienojušies paturēt kopīgu laika joslu, kad Eiropas Savienība (ES) atteiksies no sezonālās pulksteņa rādītāju pagriešanas divreiz gadā, paziņojis Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis.

"Ar kolēģiem nolēmām Baltijas valstīs saglabāt vienotu laika joslu arī nākotnē," viņš sacījis žurnālistiem pēc Baltijas Ministru padomes sanāksmes, kurā piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass. Tomēr premjeri pagaidām nav paziņojuši, kādu kopīgo laiku Latvija, Lietuva un Igaunija izraudzītos – vasaras vai ziemas.

Kā norādījis Igaunijas valdības vadītājs, viņa valsts gribētu, lai par kopīgu laika joslu tiek panākta vienošanās arī ar Somiju."Mūsu intereses būtu apmierinātas, ja arī Somija izraudzītos tādu pašu laika režīmu, bet tas vēl nav panākts," viņš sacījis.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers augustā pavēstīja, ka EK ierosinās atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties, vai pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā.

Oktobra beigās ES dalībvalstu transporta ministri apspriedē Grācā izteicās, ka nav reāli atcelt sezonālo laika maiņu jau nākamgad. Igaunijas un Lietuvas transporta ministri tobrīd pauda entuziasmu par atteikšanos no laika maiņas, bet pārējo valstu ministri bija piesardzīgāki, brīdinot, ka tas var izvērsties "dažādu laika zonu savārstījumā".

Igaunijas izšķiršanos apgrūtina apstāklis, ka tās ziemeļu kaimiņvalsts Somija labprāt paliktu pie ziemas laika, kamēr Latvija un Lietuva drīzāk izvēlētos vasaras laiku, lai gan visas valstis atrodas vienā laika joslā. Tiesa gan, nesen veikta sabiedriskās domas aptauja liecina, ka arī lielākā daļa Igaunijas iedzīvotāju vēlas, lai viņu valsts paliktu pie vasaras laika.

Ratass šoruden izteicās, ka atbalsta ES prezidētājvalsts Austrijas priekšlikumu atlikt atteikšanos no sezonālās pulksteņa rādītāju pagriešanas līdz 2021. gadam.

Pirms nedēļas Tallinā tikās triju Baltijas valstu, Somijas un Polijas satiksmes ministriju pārstāvji, taču viņiem neizdevās panākt vienprātību jautājumā, vai pēc atteikšanās no sezonālās laika maiņas labāk būtu palikt pie ziemas vai vasaras laika.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.