Menu
 

Pērn visvairāk VDI uzraudzības jomas pārkāpumu konstatēts būvniecības nozarē

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Pērn visvairāk Valsts darba inspekcijas (VDI) uzraudzības jomas pārkāpumu konstatēts būvniecības nozarē, kopumā veidojot 28% no pārkāpumu kopskaita jeb 1430 pārkāpumus, ceturtdien ikgadējā Būvniecības dienas konferencē sacīja VDI direktors Renārs Lūsis.

Pēc kopējā pārkāpumu skaita būvniecības nozarei 2023.gadā sekoja apstrādes rūpniecība, kur VDI konstatējis 915 pārkāpumus, kā arī tirdzniecība - ar 826 pārkāpumiem.

Vienlaikus VDI vadītājs norādīja, ka kopumā būvniecības nozarē pērn VDI veicis 2391 pārbaudi, kas starp nozarēm ir lielākais veikto pārbaužu skaits, veidojot 23%.

Lūsis norādīja, ka būvniecība ir starp tām nozarēm, kur reģistrēts arī viens no lielākajiem nelaimes gadījumiem darbā skaits - 2023.gadā tie bija 9% no kopējā nelaimes gadījumu skaita un 17% no visiem smagiem un letāliem nelaimes gadījumiem. Nozare pēc kopējā nelaimes gadījumu skaita ierindojas topa ceturtajā vietā.

Kopumā pērn VDI reģistrēts 201 nelaimes gadījums būvniecības nozarē, no kuriem 36 negadījumi traktējami kā smagi, savukārt vēl četri - letāli. Kā uzskaitīja Lūsis, negadījumi, kuros pērn būvniecības nozarē bijuši bojā gājušie, ietver izkrišanu caur nenosegtu bēniņu lūku, veselības pasliktināšanos darba pienākumu izpildes laikā, nokrišanu no sastatnēm, kā arī vienā gadījumā darbiniekam pārbraucis pāri ekskavators. Savukārt smago nelaimes gadījumu vidū dominē kritieni no augstuma.

Tikmēr pēc kopējā nelaimes gadījumu skaita pirmajā vietā pērn ierindojās apstrādes rūpniecība ar 678 negadījumiem, no kuriem 49 bija smagi, bet trīs letāli, kam seko transporta un uzglabāšanas sektors ar 320 nelaimes gadījumiem, no kuriem 32 bija smagi, arī tirdzniecības nozare ar 281 nelaimes gadījumu, kur viens no tiem bijis letāls.

Tāpat VDI direktors sacīja, ka pērn būvniecības nozarē atklāts lielākais ēnstrādnieku apmērs, proti, 30% no kopējā VDI konstatēto nereģistrēti nodarbināto personu skaita. Kopumā 2023.gadā VDI būvniecības nozarē konstatējis 318 nereģistrētos darbiniekus.

Kā norādīja Lūsis, pērn VDI bijis spiests apturēt darbus vai izteikt brīdinājumu par to apturēšanu 51 būvobjektā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.