Menu
 

Kāda sociālā palīdzība pienākas senioriem Salaspils novadā Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Lejiņa
Salaspils Sociālajā centrā ikviens var radoši izpausties. Foto – Salaspils Sociālais centrs Salaspils Sociālajā centrā ikviens var radoši izpausties. Foto – Salaspils Sociālais centrs

Katra novada pašvaldība saviem iedzīvotājiem, tostarp senioriem, paredz dažādus sociālās palīdzības veidus. To lielākā daļa īpaši neizceļ seniorus, jo tiek ņemti vērā, piemēram, ienākumi vai veselības stāvoklis (invaliditāte), taču ir arī speciāli senioriem pielāgota palīdzība. Salaspils novada iedzīvotājiem tiek sniegta izsmeļoša un detalizēta informācija par iespējām saņemt sociālo palīdzību, un šajā publikācijā apkopojām to, kas attiecas uz senioriem.

Trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem ir iespēja saņemt vairākus sociālā atbalsta veidus. Sociālo palīdzību mājsaimniecībai vai atsevišķai personai sniedz, pamatojoties uz ienākumu un īpašuma izvērtēšanu, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmās pieejamos datus. Trūcīgas mājsaimniecības statusu nosaka valsts (minimālais ienākumu slieksnis nepārsniedz 343 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, 240 eiro – pārējām personām mājsaimniecībā), un ienākumi tiek izvērtēti par pēdējiem pilniem trim mēnešiem. Savukārt maznodrošinātas mājsaimniecības statusu nosaka pašvaldība, un Salaspils novadā par tādu atzīst, ja minimālais ienākumu slieksnis nepārsniedz 480 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 336 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Arī šajā gadījumā ienākumus izvērtē par pēdējiem pilniem trim mēnešiem.

Ja ir piešķirts trūcīgas mājsaimniecības statuss, iedzīvotājs var saņemt pabalstu personas apliecinošu dokumentu atjaunošanai 100% apmērā (bet ne vairāk par normatīvajos aktos noteiktajām izmaksām), ja dokumenti ir nozaudēti, nozagti vai tiem beidzies derīguma termiņš.

Būtiski zināt, ka novada iedzīvotājiem ir tiesības saņemt pabalstu veselības aprūpes un rehabilitācijas izdevumu apmaksai (arī par briļļu iegādi), ja cilvēks veselības stāvokļa dēļ ir nonācis krīzes situācijā. Tiesa, pabalstu nepiešķir gadījumos, kad pats iedzīvotājs vai viņa apgādnieks var atgūt ieturētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārrēķinu par attaisnotiem medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanas izdevumiem, ja tas netiek segts no valsts budžeta līdzekļiem. Pabalstu nepiešķir arī tiem, kas ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma. Šos gadījumus senioram palīdzēs noskaidrot sociālie darbinieki. 

Tiek piešķirts pabalsts dzīvojamo telpu remontam (iekšējiem remontdarbiem, ar mājokļa labiekārtošanu un sadzīves apstākļu uzlabošanu saistītiem darbiem) vienu reizi trīs gadu periodā. Pabalsta apmērs ir līdz 250 eiro, un, lai to saņemtu, jāiesniedz izdevumus apliecinoši dokumenti. Pirms lēmuma pieņemšanas par dzīvojamo telpu remonta izdevumu apmaksu sociālais darbinieks apskata un izvērtē, kādi ir konkrētā cilvēka dzīves apstākļi. Jāņem vērā, ka sociālais dienests sešu mēnešu laikā no pabalsta piešķiršanas dienas pārbauda, vai piešķirtais pabalsts ir izlietots atbilstoši.

Saskaņā ar Salaspils novada saistošajiem noteikumiem “Par transporta izdevumu segšanu Salaspils novada iedzīvotājiem” transporta izdevumus sedz cilvēkiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pēc kārtas ir Salaspils novada administratīvajā teritorijā. Transporta izdevumu segšanai tiek piešķirts pabalsts vai izsniegta personalizēta braukšanas karte lietošanai Salaspils novada sabiedriskā transporta maršrutu tīklā. Būtiski zināt, ka iedzīvotājs, kurš atbilst vairākām tālāk uzskaitītajām mērķa grupām, ir tiesīgs izvēlēties tikai vienu no novadā noteiktajiem transporta izdevumu segšanas veidiem:

  • tiesības saņemt pabalstu transporta izdevumu segšanai vienu reizi kalendārajā gadā 150 eiro apmērā ir I grupas invalīdam, kurš nespēj pārvietoties ar sabiedrisko transportu;
  • tiesības saņemt pabalstu transporta izdevumu segšanai vienu reizi kalendārajā gadā 100 eiro apmērā ir cilvēkam, kura deklarētā dzīvesvieta ir Salaspils novadā ārpus Salaspils pilsētas teritorijas, ja viņš ir: politiski represētais, Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieks, nestrādājošs pensionārs, nestrādājošs III grupas invalīds;
  • tiesības saņemt pabalstu transporta izdevumu segšanai vienu reizi kalendārajā gadā 50 eiro apmērā ir personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Salaspils pilsētā un persona (vai tās laulātais) nomā no Salaspils pašvaldības vai personai (vai tās laulātajam) pieder sakņu (ģimenes) dārzs Salaspils novada teritorijā ārpus pilsētas robežas, un viņš ir: politiski represētais; Čornobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieks; nestrādājošs pensionārs; nestrādājoša persona, kurai noteikta III grupas invaliditāte;
  • daudzkārt lietojamu personalizēto braukšanas karti līdz 96 braucieniem gadā ir tiesības saņemt nestrādājošiem pensionāriem (bet ne visiem, un to precizēs sociālajā dienestā); pensionāriem, kuriem noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss; trūcīgām vai maznodrošinātām personām ar III grupas invaliditāti.

Politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem piešķir 190 eiro pabalstu vienu reizi gadā, atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu 18. novembrī.

Tiem, kas ir piedalījušies Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā, vienu reizi gadā – 26. aprīlī – piešķir 76 eiro pabalstu, atceroties Čornobiļas atomelektrostacijas avārijas dienu.

Pensijas vecumu sasniegušām personām, kurām nav likumīgo apgādnieku, tiek piešķirts pabalsts 76 eiro apmērā vienu reizi gadā decembrī pirms Ziemassvētkiem.

Novadā ir ieviesti arī tā dēvētie jubileju pabalsti. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ir iedzīvotājiem, kas sasnieguši 80, 85, 90, 95, 100 un vairāk gadu. Sasniedzot 80, 85, 90, 95 gadus, tiek izmaksāti 100 eiro, sasniedzot 100 un vairāk gadu – 215 eiro. Der zināt, ka pabalsta pieprasītājam iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc konkrētā vecuma sasniegšanas.

Cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ir pieejams dienas centrs, kas nodrošina pakalpojumus Salaspils novada iedzīvotājiem ar intelektuālās attīstības un funkcionāliem traucējumiem (I, II, III grupas invalīdi) un viņu piederīgajiem.

Salaspils Sociālais centrs ar filiālēm Aconē un Saulkalnē ir novada domes izveidotas Sociālā dienesta struktūrvienības, kas nodrošina iespēju iedzīvotājiem bagātināt savu sociālo dzīvi un saturīgi pavadīt brīvo laiku. Kā šī centra mērķauditorija tiek norādīti pensionāri, cilvēki ar invaliditāti, bezdarbnieki, maznodrošinātās ģimenes, kā arī bērni un jaunie vecāki – ikviens novada iedzīvotājs, kurš vēlas darboties kopā ar pārējiem, pilnveidot savas zināšanas un apgūt jaunas prasmes, atrast domubiedrus un kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku.

Piemēram, nesen Salaspils Sociālā centra telpās tika sarīkots pasākums, kurā varēja baudīt gongu, Tibetas bļodu un citu intuitīvo instrumentu spēles skanējumu. Aprīlī centra apmeklētāji mākslas nodarbībā mācījās gleznot, kā arī varēja noskaidrot informāciju par mutes dobuma higiēnu, protēzēm un to kopšanu, uztura ietekmi uz mutes veselību. Sociālā centra piedāvāto pasākumu klāsts ir plašs un daudzveidīgs.

#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.