Menu
 

20.maijā visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

20.maijā no plkst.10.00 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Trauksmes sirēnu pārbaudes laikā 3 minūšu ilgumā skanēs viļņveida signāls, kas nozīmē, ka skaņas signāls skanēs 5 sekundes, tam sekos pārtraukums, un turpināsies atkārtots 5 sekunžu skaņas signāls un pārtraukums. Iepriekš tika pārraidīts cita veida skaņas signāls.

Pirmo reizi trauksmes sirēnu ieslēgšanas brīdī lietotnes “112 Latvija” lietotājiem tiks nosūtīts paziņojums, kas ļaus reālos apstākļos testēt lietotnes darbību. Tādējādi tas dos iespēju identificēt nepieciešamos lietotnes darbības uzlabojumus. 

Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, ir jāieslēdz televizors un radioaparāts vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji (Latvijas sabiedriskie mediji – “Latvijas televīzijas” kanāli LTV1 un  LTV7, vai “Latvijas radio” apraides kanāli), informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Gadījumos, kad nepieciešams pēc iespējas ātrāk izplatīt brīdinājumu iedzīvotājiem par dabas vai tehnogēnām katastrofām un to iespējamiem draudiem, var tikt iedarbinātas trauksmes sirēnas. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzirdat, nesatraucieties, jo ārkārtas situācijās tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana caur operatīvo dienestu un to sadarbības partneru skaļruņiem.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.