Menu
 

Parakstīs memorandu par militārā štāba "Ziemeļi" izveidošanu Ādažos

  • Autors:  LETA
Parakstīs memorandu par militārā štāba "Ziemeļi" izveidošanu Ādažos Foto: Latvijas armija

Valdība šajā otrdienā nolēma pilnvarot aizsardzības ministru Arti Pabriku (AP) parakstīt saprašanās memorandu par daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" izveidošanu. Memorands tiks parakstīts starp Latvijas, Dānijas un Igaunijas Aizsardzības ministriju.

Štābs ir Latvijas, Igaunijas un Dānijas veidots starptautisks militārs formējums, kurā minētās valstis ir uzņēmušās štāba "ietvarvalstu lomu", kas paredz lielāku ieguldījumu štāba izveidē un piešķir arī plašāku lemšanu par štāba darbību un attīstību. Štābs būs atvērts arī citu sabiedroto dalībai.

Plānots, ka štābs sastāvēs no diviem elementiem, no kuriem viens miera laikā atradīsies Dānijā, otrs – Ādažu militārajā bāzē. Daļa no štāba personāla patstāvīgi uzturēsies Latvijas teritorijā.

Štāba izveides mērķis ir stiprināt kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumos iekļauta gan nacionālās, gan kolektīvās aizsardzības operāciju Baltijas reģionā plānošana un vadīšana.

Līdz kļūšanai par NATO štābu tā personāla statusu nosaka NATO dalībvalstu līgums par to bruņoto spēku statusu. Savukārt NATO struktūrā šo statusu noteiks protokols par starptautisko militāro štābu, kas izveidoti saskaņā ar Ziemeļatlantijas līgumu, statusu un attiecīgie papildprotokoli.

Pēc štāba izveides tiks sākts process tā attīstībai un iekļaušanai NATO Spēku struktūrā. Šajā procesā štābā notiks aktīva plānošana un apmācības, lai sasniegtu NATO Spēku struktūrai vajadzīgo spēju un gatavības līmeni. Štāba darbības mērķis un modelis, uzbūve, administrēšana, finanšu jautājumi tiks noteikti ar vienošanos, kuras viens no dalībniekiem būs Sabiedroto spēku Eiropā Virspavēlniecības štābs. NATO štāba aktivizācija notiks ar attiecīgu Ziemeļatlantijas līguma padomes lēmumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.