Menu
 

Zupas porcija trūcīgajiem – par 2,99 eiro Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Meklējot informāciju par to, kādu atbalstu ziemas periodā Pierīgas pašvaldības sniedz trūcīgajiem, maznodrošinātajiem un īslaicīgās grūtībās nonākušajiem sava novada iedzīvotājiem, “Rīgas Apriņķa Avīze” nejauši uzdūrās informācijai par to, ka Carnikavā 30–40 cilvēkiem ir iespēja ik dienas saņemt tā sauktās zupas virtuves piedāvāto pakalpojumu – siltu maltīti. Tas, kas piesaistīja uzmanību, ir vienas porcijas cena – 2,99 eiro.

“Rīgas Apriņķa Avīzes” korespondente mēģināja noskaidrot, kāpēc tā un kādas ir vienas porcijas izmaksas citās Rīgas apkārtnes pašvaldību zupas virtuvēs.

Porcija – viens litrs zupas

Lai noskaidrotu situāciju, “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar zupas virtuves pakalpojuma sniedzēju Carnikavā – uzņēmumu “Tirdzniecības nams ASVA” –, kur noskaidroja, ka zupas virtuves pakalpojums tiek sniegts dažādās vietās Carnikavas novadā, pretī saņemot pašvaldības izsniegtu taloniņu zupas iegādei. Uz jautājumu, vai trūcīgajiem tiek izsniegta tikai zupa vai arī porcijā ietilpst kāds cits ēdiens, uzņēmuma pārstāve informēja, ka viena porcija ir viens litrs zupas un tā tiek izsniegta cilvēku līdzpaņemtajos traukos. Sarunas laikā kundze vairākkārt atkārtoja, ka uzņēmums ir tikai pakalpojuma sniedzējs, par detaļām, kam tiek piešķirti zupas virtuves taloniņi, uz kādiem nosacījumiem un cik ilgam laika periodam, aicinot interesēties pašvaldībā.

Carnikavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Cerbule paskaidroja, ka novadā zupas virtuve darbojas jau no 2010. gada sešu mēnešu ciklā – no novembra sākuma līdz 30. aprīlim. “Kad šis pakalpojums tika izveidots, zupas virtuvi izmantoja aptuveni 70 novada iedzīvotāju. Pagājušajā un šajā sezonā to vidēji mēnesī izmanto 35 cilvēki. Zupu saņem personas, kurām ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss,” informēja Ilze Cerbule. “Zupas virtuve katru darbdienu noteiktā laikā dodas uz novada ciemiem – Gauju, Kalngali, Garciemu, Garupi un Carnikavu. Viena persona saņem vienu litru siltas zupas. Zupas virtuves klienti zina šos laikus un ierodas ar saviem traukiem.”

Viens litrs siltas zupas pašvaldībai izmaksājot 2,99 eiro. Šķiet padārgi, tādēļ “Rīgas Apriņķa Avīze” lūkoja noskaidrot, kā tas ir citviet.

Citviet zupa nedaudz lētāka

Lai salīdzinātu zupas virtuvē saņemtā ēdiena daudzumu un tā izmaksas, “Rīgas Apriņķa Avīze” aptaujāja vairākas Pierīgas pašvaldības par ēdiena izdalīšanu trūcīgajiem cilvēkiem. Noskaidrojām, ka vairākās pašvaldībās, piemēram, Ādažos, Baldonē un citviet, šādas iespējas nav, taču mazturīgajiem iedzīvotājiem tiekot sniegti vairāki citi sociālās palīdzības pakalpojumi un cilvēki tiekot atbalstīti citādos veidos. Taču tajos novados, kur zupas virtuves pakalpojums tiek piedāvāts, izdalītā ēdiena apjomi un cenas ir atšķirīgas.

Tā, piemēram, Salaspilī zupas virtuves izdalīto ēdienu katru dienu saņemt 200 personu. Salaspils novada Sociālā dienesta vadītāja Gunta Gumbina “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja, ka pakalpojumu nodrošina SIA “Maruss”, kas pati ar saviem resursiem nodrošina zupas piegādi un sadali trīs vietās Salaspils novadā: Saulkalnē no plkst. 12.30 līdz 13.00 un divās vietās Salaspils pilsētas teritorijā – HES mikrorajonā un Miera/Dienvidu ielas mikrorajonā no plkst. 13.30 līdz 15.00. Vienas porcijas cena esot 1,21 eiro, taču porcijas apjoms – uz pusi mazāks nekā Carnikavā, proti, puslitrs zupas, 30 gramu skābā krējuma, 100 gramu maizes. Zupa esot pieejama no pirmdienas līdz piektdienai ieskaitot, arī gadījumos, ja tā ir svētku diena.

Siguldas novada Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka, pateicoties Siguldas sadraudzības pilsētas Štūres Vācijā labdarības akcijām un ziedojumiem, zupas virtuves pakalpojums Siguldas novadā darbojas jau no 2009. gada, kad Štūres iedzīvotāji zupas virtuvei Siguldā ziedoja 1300,50 eiro, 2010. gadā 1850 eiro, 2011. gadā 6000 eiro, no 2012. līdz 2016. gadam Vācijas iedzīvotāji maznodrošināto siguldiešu atbalstam ziedoja 3000 eiro, bet 2017. gadā – 2500 eiro. “SIA “Lauku virtuve” gatavoto silto ēdienu maznodrošinātie novada iedzīvotāji Siguldas tirgū var saņemt divas reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās plkst.14.00. Šogad siltu maltīti saņems aptuveni 80 maznodrošināto novadnieku – lielākā daļa pēc zupas uz Siguldas tirgus laukumu atnāk paši, bet 14 cilvēkiem ar kustību traucējumiem maltītes tiek nogādātas viņu dzīvesvietā. Vienas porcijas izmaksas ir 1,82 eiro,” informēja Kristīne Freiberga. Tāpat kā Salaspilī, arī Siguldā viena porcija esot puslitrs zupas.

Jūrmalas pilsētas domes Mārketinga un ārējo sakaru pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka Jūrmalas pilsētā zupas virtuves pakalpojums darbojas jau gandrīz 20 gadus un, tā kā Jūrmala esot “gara”, lai nodrošinātu pakalpojumu iespējami tuvāk dzīvesvietai, zupas virtuves pakalpojumus pilsētā varot saņemt divās vietās – Jaundubultos, pašvaldības iestādes “Jūrmalas Veselības veicināšanas un sociālo pakalpojumu centrs” telpās Strēlnieku prospektā 38, un Slokā, nakts patversmes telpās Raiņa ielā 62.

“Zupas virtuves pakalpojumu nodrošina pašvaldības iestāde „Jūrmalas Veselības veicināšanas un sociālo pakalpojumu centrs”. Viena zupas porcija izmaksā 85,7 centus. Zupas virtuves pakalpojuma saņēmēju skaits ir mainīgs – tas svārstās no piecām līdz sešdesmit porcijām dienā – atbilstoši pieprasījumam,” paskaidroja Elita Cepurīte. Jūrmalā porcija esot puslitrs zupas un klāt vēl maizīte.

Uztraukumam par uzskrūvētu cenu neesot pamata

Informācija, ko “Rīgas Apriņķa Avīze” ieguva šai nelielajā pašvaldību aptaujā, liek izdarīt dažus secinājumus. Vispirms – ir labi, ka cilvēki, kas nonākuši krīzes situācijā, vismaz reizi dienā var bez maksas saņemt siltu ēdienu vairākās pašvaldībās ap Rīgu, turklāt dažviet tas iedzīvotājiem tiek pievests arī dzīvesvietā. Patīkami pārsteidza Siguldas pieredze, kur zupas virtuve lielā mērā tiek nodrošināta ar ziedojumu palīdzību. Iespējams, tas varētu kalpot kā pozitīvs piemērs arī citviet ar sadraudzības pilsētu palīdzību organizēt šāda veida atbalstu trūcīgajiem iedzīvotājiem, kā arī aktivizēt vietējos ziedotājus. Runājot par cenu, jāsecina, ka vislētāk šo pakalpojumu spēj nodrošināt Jūrmalas pilsēta, turklāt pašas pašvaldības iestāde. Izrādās, to var veikt gana efektīvi.

Par dārgāko porciju zupas, kas izmaksā 2,99 eiro un ko saņem Carnikavas trūcīgie iedzīvotāji, var teikt vienu – porcija ir uz pusi lielāka nekā citās pašvaldībās, un, ja to ņem vērā, tad apgalvojumam, ka Carnikavā zupa trūcīgajiem maksā restorāna cienīgu cenu, nav pamata. Tiesa gan, lai izslēgtu pārpratumus – atšķirīgo porcijas lielumu –, būtu labi to nepārprotami norādīt arī publiski pieejamajā līgumā par attiecīgā pakalpojuma sniegšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.