Menu
 

Uz Latvijas ceļiem plāno uzstādīt videokameras, kas fiksēs sarkanās gaismas šķērsotājus

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Latvijā nākotnē plānots iegādāties speciālas videokameras, kas kontrolē, vai autovadītāji krustojumus nešķērso pie aizliedzošā luksofora signāla, šajā ceturtdienā Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē atzina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvji. Padome šādu iekārtu iegādei pauda konceptuālu atbalstu, taču uzdeva CSDD sadarbībā ar Valsts policiju tuvākajā laikā veikt detalizētu projekta izstrādi.

Šādas iekārtas vispirms sākotnēji izvietotu Rīgā. Autovadītāji par konstatēto pārkāpumu saņemtu paziņojumu līdzīgi kā ar fotoradaru konstatētajiem pārkāpumiem. Patlaban gan nav zināms, kad šīs iekārtas varētu iegādāties.

Šajā ceturtdienā Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē tika analizēta arī pagājušā ceļu satiksmes negadījumu statistika. Valsts policijas informācija liecina, ka kopumā pērn noformēti 190 057 protokoli, bet gadu iepriekš par pārkāpumiem noformēti 229 881 protokols.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis padomes sēdē atgādināja, ka pagājušā gadā stājušies spēkā grozījumi likumos, kas paredz lielākus sodus par nepiesprādzēšanos un telefonu lietošanu pie stūres. Tāpat likumā paplašināts agresīvās braukšanas jēdziens.

"Acīmredzot, labklājības līmenis ir labs un spējam (par pārkāpumiem) maksāt sodus," pauda Krapsis. Viņš norādīja, ka nevienam ceļu policistiem nav dots uzstādījums, cik daudz protokolu jānoformē, taču pagājušais gads liecina, ka Latvijā braukšanas kultūra nav mainījusies.

Arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KP LV) uzsvēra, ka Latvijā primārais ir mainīt braukšanas kultūru un noformētais protokolu skaits liecina, ka satiksmes dalībniekiem nav izpratne par uzvedību uz ceļa.

Lai arī padome pauda atbalstu tehnisku kontroles līdzekļu ieviešanai un sabiedrības informēšanas kampaņām, ministrs aicināja sabiedrību nekautrēties un sniegt jebkurus ierosinājumus, kas palīdzētu uzlabot satiksmes drošību.

Tāpat ministrs akcentēja nepieciešamību uzlabot ceļu infrastruktūru un sabiedrības izglītošanu, lai uzlabotu satiksmes drošību. Ģirģens arī uzskata, ka jau patlaban jāsāk domāt par sodu politikas pārskatīšanu, jo no nākamā gada Latvija plāno atteikties no administratīvā aresta, kuru patlaban ir iespējams piemērot par braukšanu dzērumā.

Arī Krapsis atgādināja, ka pats svarīgākais satiksmes drošībā ir trīs jēdzieni "cilvēks, transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis un ceļu infrastruktūra". Ja neviens no šiem aspektiem nedarbojas, tad situācija neuzlabosies, viņš uzsvēra. Policijas šī gada prioritātes ir drošības jostu lietošanas, dzērājšoferu un ātruma kontrole, kā arī mazaizsargātie satiksmes dalībnieki.

Visbiežāk traģiskas avārijas notiek frontālās sadursmēs, spēkratiem apgāžoties un uzbraucot šķērslim. Tāpat pie vainas traģiskām avārijām ir ātruma pārsniegšana, nepareiza apdzīšanas manevra izvēle un atsevišķos gadījumos – neatbilstošs spēkrata tehniskais stāvoklis. Attiecībā uz gājējiem konstatēts, ka viņi nelieto atstarotājus.

Jau ziņots, ka līdz pavasarim uz šosejas Tīnūži–Koknese izvietos vidējās kustības ātruma radarus. Tam iepriekš piešķirts finansējums un Ceļu satiksmes drošības direkcija ir veikusi iepirkumu. Projektam starts ir paredzēts 1. aprīlī, un no šīs dienas autovadītāji arī saņems protokolus par pieļautajiem pārkāpumiem uz šī autoceļa.

Ekspertu sagatavotais priekšlikums arī paredz, ka tuvākajos gados uz ceļiem varētu uzstādīt papildus 50 fotoradarus ar mērierīcēm, kā arī 50 fotoradarus mulāžas. Patlaban uz ceļiem izvietoti 100 stacionārie fotoradari, bet Valsts policijas rīcībā ir 12 pārvietojamie fotoradari.

Tāpat valsts plānojusi iegādāties arī citas mērierīces, kas konstatē aizliedzošo luksofora signāla neievērošanu. Šis projekts paredz trīs vietās stacionāros fotoradarus pielāgot ar luksofora kontrolieriem. Viens kontrolieris tiks izvietots fotoradarā Rīgā, Berģos, bet divas iekārtas būs Piņķos, apvedceļa Salaspils–Babīte abos virzienos. Arī šīs iekārtas darbosies līdzīgi kā stacionārie fotoradari, proti, ja autovadītājs neievēros aizliedzošo signālu, tad viņam nosūtīs paziņojumu par pieļauto pārkāpumu. Patlaban valdība šo iekārtu iegādei galīgo zaļo gaismu vēl nav devusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.