Menu
 

Kaimiņi strīdas, lūžņi stāv nenovākti Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv Foto - ekrānšāviņš no lsm.lv

“Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcija pirms neilga laika saņēma Krimuldas novada Inciema iedzīvotāja Elmāra Karlsona vēstuli, kurā viņš sūdzas par savas daudzdzīvokļu mājas kaimiņiem. Viņi pie šķūnīšiem esot sakrāvuši metāllūžņus, būvgružus un nevajadzīgās mēbeles. Elmāra kungs, kurš pie sava šķūnīša iestādījis pat puķes, gribot dzīvot tīrā apkārtnē, tādēļ kaimiņu izdarības viņam traucē.

Ar sūdzībām viņš esot vērsies daudzās iestādēs, tostarp Krimuldas novada pašvaldībā, taču tā, sirmā kunga ieskatā, neesot bijusi pietiekami ieinteresēta problēmu risināt. Kas īsti notiek Inciema daudzdzīvokļu mājā “Ausekļi”?

Nenovākti metāllūžņi šķūnīšu priekšā

Elmārs Karlsons ir vīrs pāri astoņdesmit, un pēdējos trīs gadus lielas raizes un problēmas viņam sagādā kaimiņu rīcība, proti, viņi kraujot nevajadzīgās lielgabarīta lietas daudzdzīvokļu mājas šķūnīšu priekšā. “Ausekļi” ir 12 dzīvokļu ēka Inciemā, un, pēc Elmāra kunga stāstītā, “vainīgas” esot četras ģimenes. Uz jautājumu, vai tiešām viņu vienīgo traucē šķūnīšu nesakoptā apkārtne, Elmārs atbild, ka pārējie baidās kaut ko iebilst vai vienkārši ir vienaldzīgi.

Inciems ir teritorija Krimuldas novadā, un E. Karlsons savā vēstulē vairākkārt atsaucas uz Krimuldas novada domes saistošajiem noteikumiem Nr. 31 “Par Krimuldas novada teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu”. Noteikumi paredzot, ka apkārtnes sakopšana attiecas gan uz fiziskām, gan juridiskām personām Krimuldas novada administratīvajā teritorijā, tāpēc Elmāra kungs uzskata, ka šajā gadījumā Krimuldas novada dome neievēro pašas pieņemtos noteikumus, ja reiz vairāku gadu garumā metāllūžņu un būvgružu problēmu nespēj atrisināt.

Pašvaldība piedāvā risinājumu

Sazinoties ar Krimuldas novada domi, “Rīgas Apriņķa Avīze” noskaidroja, ka pašvaldībai šī problēma ir zināma, tā nav jauna, jo sirmais kungs vairākkārt vērsies pašvaldībā ar iesniegumiem. Uz jautājumu, kā novērst šo situāciju Inciemā, Krimuldas novada domes Attīstības nodaļas Komunikācijas projektu vadītāja Madara Liepiņa atbildēja: “Katru gadu Lielās talkas laikā pašvaldība organizē atkritumu konteineru izvietošanu ciemata teritorijā nestandarta lielgabarīta atkritumu savākšanai. Tāpat saskaņā ar “Atkritumu apsaimniekošanas likuma” 8. pantu, kas nosaka pašvaldības pienākumus atkritumu apsaimniekošanas jomā, Krimuldas novada dome ir nodrošinājusi novada iedzīvotājiem iespēju noslēgt līgumu ar SIA “ZAAO”, kas ir atkritumu apsaimniekošanas organizācija.”

No pašvaldības pārstāves teiktā varēja nojaust, ka pašvaldība ir gatava nākt pretī iedzīvotājiem, taču problēmu pēc būtības traucējot atrisināt nesaskaņas pašu iedzīvotāju starpā, jo viņi nespēj vienoties par konkrētu rīcību.

Jāvienojas pašiem

Elmārs Karlsons ar savu sāpi esot vērsies gan pašvaldībā, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, informējis gan televīzijas kolēģus, gan arī “Rīgas Apriņķa Avīzi”, vārdu sakot, ir tērēts gana laika un resursu, lai pierādītu savu taisnību. Un tā vien šķiet, ka šobrīd priekšplānā jau izvirzījusies nevis vēlme gružus novākt, bet katram neizkustināmi palikt savās ierakuma pozīcijās.

Pat ja pašvaldība uzliktu administratīvo sodu, pat ja tiktu palielināta nekustāmā īpašuma nodokļa likme par nesakoptu teritoriju, šīs sankcijas varētu kalpot kā stimuls kaut ko darīt. Taču – kamēr kaimiņi strīdas, lūžņi stāv nenovākti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.