Menu
 

Robežsardzes priekšnieks: Pērn prom no Latvijas robežas izdevies novirzīt tūkstošiem nelegālo imigrantu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Pateicoties robežsargu aktivitātēm un citiem pasākumiem, Valsts robežsardzei pērn prom no Latvijas robežas izdevies novirzīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš skaidroja, ka pērn nelegālās imigrācijas spiediens, salīdzinot 2107.gadu, ir pieaudzis, tomēr, pateicoties kompleksam pasākumu kopumam, "tūkstošiem cilvēku lielas nelegālās imigrācijas plūsmas" izdevies novirzīt prom no Latvijas robežas. Šajos pasākumos ietilpst gan robežsargu ikdienā veiktās aktivitātes, gan starptautiskas operācijas, gan austrumu robežas robežjoslas izbūve, viņš stāstīja.

"Līdz ar to, ja efektīvi darbojamies, tad organizētā noziedzība izvēlas citus maršrutus. Turklāt Latvijā pēdējos gados ir mainīta kriminālsodu politika, proti, par liela skaita personu pārvietošanu vai organizētā grupā tiek piemēroti reāli cietumsodi, līdz ar to šāds pasākums arī dod savu artavu nelegālās imigrācijas mazināšanā," skaidroja Pujāts.

Robežsargi novērojuši, ka patlaban noziedznieku "konsultētas" nelegālās imigrantu grupas kļuvušas mazākas. Daudzskaitlīgas gan ir tās nelegālo robežas šķērsotāju grupas, kuru mērķis ir nokļūt Latvijā, lai prasītu patvērumu.

No Krievijas puses nelegālo imigrantu grupu pārvietošanu pārsvarā organizējot iedzīvotāji no Čečenijas. Iepriekšējos gados nelegālās imigrācijas nodrošināšanā iesaistījušies arī samērā daudz Latvijas iedzīvotāji, atzina Pujāts, gan piebilstot, ka, veicot jau pieminētās izmaiņas kriminālsodu politikā, pērn tikai pāris Latvijas valstspiederīgie bija iesaistījušies personu pārvietošanā pāri robežai.

"Tagad bieži ir tā, ka organizētājs ir no Krievijas, bet nelegālos imigrantus Latvijā sagaida cilvēki no Polijas. Pārvietošana notiek, neiesaistot Latvijas iedzīvotājus," norādīja Pujāts.

Valsts robežsardzes informācija liecina, ka 2018.gadā identificēti vairāk nekā 1200 nelegālo imigrantu. 2017.gadā tādu bija aptuveni 700.

Piemēram, pagājušajā gadā par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizturētas 269 personas. Gadu iepriekš aizturētas 178 personas, bet 2016.gadā - 423 personas.

No pērn aizturētajiem 202 personas bija nelikumīgi šķērsojušas "zaļo" robežu, bet pārējie robežas šķērsošanā izmantojuši viltotus ceļošanas dokumentus. Lielākā daļa "zaļās" robežas šķērsotāju bija Vjetnamas pilsoņi.

Pagājušajā gadā pieņemti 1685 atteikumi trešo valstu pilsoņiem ieceļot Latvijā. Gadu iepriekš pieņemti 1064 atteikumi.

Nozīmīgākās nelegālo imigrantu riska grupas veidoja Vjetnamas, Irākas, Afganistānas un Ukrainas pilsoņi, skaidroja Valsts robežsardzes priekšnieks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.