Menu
 

Sākas pieteikšanās konkursam "Latvijas sakrālais mantojums"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Jelgavas Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo baznīcas sienu gleznojumu atjaunošana. Foto – publicitātes Jelgavas Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo baznīcas sienu gleznojumu atjaunošana. Foto – publicitātes

Pirmdien sākusies pieteikšanās “Rietumu Bankas” labdarības fonda konkursam “Latvijas sakrālais mantojums”, aicinot baznīcas pieteikt arhitektūras un mākslas pieminekļus to restaurācijai un saglabāšanai turpmākiem gadiem. Projektus konkursam var pieteikt līdz šī gada 15.aprīlim.

Atbalstam var pieteikt gan vitrāžu, kroņlukturu, ērģeļu un altārgleznu restaurāciju, gan arī neatliekamos remonta darbus, kupolu un baznīcas gaiļu restaurāciju, altārgleznu, lustru, kroņlukturu saglabāšanu u.c. Viens projekts var saņemt finansiālu atbalstu apmērā līdz 5000 eiro, savukārt kopējais konkursa finansējuma apjoms ir 25 000 eiro, informēja projekta īstenotāji.

Iesniegt pieteikumu atbalsta saņemšanai ir aicināta jebkura Latvijā reģistrēta reliģiskā organizācija vai biedrība, kuras īpašumā vai valdījumā atrodas valsts vai vietējas nozīmes valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi. Konkursa pieteikumus izskata “Latvijas sakrālā mantojuma” žūrijas komisija.

 “Sakrālās arhitektūras un mākslas saglabāšana ir ļoti nozīmīga, lai cauri laikam tā spētu nest Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu mūsu nākamajām paaudzēm. To novērtē ne vien reliģiozi cilvēki un miera meklētāji, bet arī vēstures, arhitektūras un mākslas baudītāji. Tāpēc ir svarīgi rūpēties par Latvijas sakrālo mantojumu,” uzskata “Rietumu Bankas” labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna.

2018.gadā konkursa rezultātā “Rietumu Bankas” labdarības fonds piešķīra finansējumu Lestenes evaņģēliski luteriskajai baznīcai, Palsmanes ev.lut.baznīcai, Alojas ev.lut.baznīcai, Jelgavas Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo katedrālei, Kampišķu vecticībnieku kopienas lūgšanu namam, Kuldīgas Svētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcai un Silenes Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcai.

Konkurss “Latvijas sakrālais mantojums” tiek rīkots sadarbībā ar Nacionālo kultūras un mantojuma pārvaldi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.