Menu
 

PTAC konstatējis neatbilstības visos pārbaudītajos bērnu spēļu laukumos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kas veic bērnu spēļu laukumu un tajos esošo iekārtu uzraudzību, pēdējo divu gadu laikā veiktajās pārbaudēs konstatējis neatbilstības visos pārbaudītajos spēļu laukumos. PTAC veica pārbaudes 58 spēļu laukumos un visos tika konstatētas neatbilstības, no kurām 83% gadījumu tika konstatēts neatbilstošs pārklājums un 63% gadījumos – bojāti un salauzti elementi.

Neskatoties uz ražotājiem un laukumu uzturētājiem pieejamo informāciju, ik gadu PTAC konstatē neatbilstošas spēļu iekārtas un ik gadu spēļu laukumos notiek nelaimes gadījumi dēļ drošuma prasībām neatbilstošām spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām. Kā norāda Ekonomikas ministrijā, neatbilstības un trūkumi galvenokārt ir saistīti ar spēļu laukumu projektēšanu, virsmu pārklājumu nodrošināšanu, nepietiekamu spēļu laukumu uzturēšanas kārtību, nedrošu iekārtu uzstādīšanu. Tāpat bieži vien netiek veiktas pēcuzstādīšanas vai regulārās pārbaudes, spēļu vai citu aktivitāšu iekārtu apkopes, kā arī nevar konstatēt atbildīgo personu par spēļu laukumu uzturēšanu.

Ar mērķi veidot bērniem drošu vidi un maksimāli samazināt iespējamo traumu risku spēļu laukumos, Ekonomikas ministrija izstrādājusi un saskaņošanai nodevusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Drošuma prasības bērnu spēļu laukumiem”, kurā noteiktas speciālās drošuma prasības publiskai lietošanai paredzētām bērnu spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām, aprīkojumam un spēļu laukumiem, kā arī to novērtēšanas kārtība.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka MK noteikumos iekļautās bērnu spēļu laukumu drošuma prasības veicinās gan lietošanā jau esošo bērnu spēļu laukumu drošumu un kvalitatīvu to uzturēšanu, gan arī nodrošinās drošu vidi no jauna veidotajos spēļu laukumos.

MK noteikumu projektā ietvertas obligātās drošuma prasības, kuras jāievēro spēļu vai citu aktivitāšu iekārtu vai spēļu laukumu ražotājam, importētājam vai izplatītājam. Tāpat noteiktas obligātas pārbaudes, kuras spēļu vai citu aktivitāšu iekārtu vai spēļu laukuma īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāveic pēc to uzstādīšanas. Noteikta arī spēļu laukumu reģistrācijas, to apkopes jeb uzturēšanas un uzraudzības kārtība.

Plānots, ka MK noteikumi un tajos ietvertā kārtība stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, bet tiks paredzēts 12 mēnešu pārejas periods, kura laikā visām iepriekš un no jauna uzstādītām spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām vai spēļu laukumiem būs jānodrošina riska novērtējums un spēļu laukuma reģistrācija PTAC, kas būs bezmaksas pakalpojums, bet pēc pārejas perioda beigām jauniem spēļu laukumiem būs obligāti jāveic arī pēcuzstādīšanas pārbaude, ko varēs veikt akreditēts pārbaudes veicējs. Uzraudzību šajā jomā veiks PTAC.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.