Menu
 

Pēc Ogres mēra Helmaņa sūdzības NEPLP ar 500 eiro soda LTV par pienācīgas precizitātes principa neievērošanu

  • Autors:  LETA
Foto - ogrenet.lv Foto - ogrenet.lv

Izvērtējot Ogres mēra Egila Helmaņa (VL-TB/LNNK) sūdzību, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu sodīt Latvijas Televīziju (LTV) par pienācīgas precizitātes principa neievērošanu raidījumā "Vēlēšanas 2018. Partija fokusā", aģentūrai LETA pastāstīja NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete.

Druviete pastāstīja, ka Helmanis bija vērsies NEPLP saistībā ar sižetu minētajā raidījumā, kurā ticis pausts, ka "attiecības ar žurnālistiem [Helmanim] arī nav bijušas vieglas - Ogres mērs kļuva slavens, kad vietējiem medijiem lika parakstīt vienošanos, kas ierobežo iespējas kritizēt vietvaru".

Sūdzības būtība saistīta ar sižetā minēto vienošanos - fakts, ka tāda būtu bijusi, juridiski neesot pierādīts, pastāstīja Druviete, papildinot, ka līdz ar to minētā informācija bijusi nepatiesa. Šo informāciju pēc sūdzības saņemšanas atsauca gan Latvijas Radio, gan portāls "lsm.lv".

Saņemot sūdzību, NEPLP ierosināja administratīvā pārkāpuma lietu pret LTV par pienācīgas precizitātes principa neievērošanu raidījumā "Vēlēšanas 2018. Partija fokusā", rezultātā piemērojot naudas sodu 500 eiro apmērā.

Šis ir minimālais iespējamais sods par šādu pārkāpumu - maksimālā soda summa ir 2000 eiro.

Druviete skaidroja, ka šis ir pirmais gadījums, kad piemērota pērn vasarā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā ietvertā norma, kas nosaka, ka elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem jānodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, ar pienācīgu precizitāti un neitralitāti, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Šī likuma norma tāpat paredz, ka komentāri un viedokļi jāatdala no ziņām un jānosauc viedokļa vai komentāra autors. Informatīvi dokumentālajos un ziņu raidījumos fakti jāatspoguļo atspoguļoti tā, lai apzināti nemaldinātu auditoriju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.