Menu
 

Apdrošinātājs: Pērn saistībā ar ugunsgrēkiem atlīdzībās izmaksāti teju 2 miljoni eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Īpašuma apdrošināšanas atlīdzībās, kas saistītas ar uguns nodarītiem postījumiem, pērn kopumā izmaksāti teju 2 miljoni eiro jeb vidēji 9600 eiro par katru atlīdzības gadījumu, liecina apdrošināšanas sabiedrības “Balta” dati. Vienlaikus aptuveni 68% dzīvokļu un privātmāju Latvijā joprojām nav apdrošināti.

Apdrošinātāji ik darbdienu vidēji saņem pa pieteikumam par uguns izraisītiem bojājumiem, bet lielākā atlīdzība par uguns nopostītu dzīvojamo ēku privātpersonai sasniegusi 340 000 eiro. Ik darbdienu vidēji 1–2 cilvēki arī vēršas pie apdrošinātāja par garnadžu nodarītiem zaudējumiem. Par šādiem gadījumiem apdrošinātājs pērn atlīdzībās izmaksājis vairāk nekā ceturtdaļmiljonu eiro.

Taču visbiežāk mājokļi cieš no appludināšanas – pagājušajā gadā “Balta” reģistrētas 1105 šķidruma noplūdes, kopējam izmaksāto atlīdzību apjomam sasniedzot vairāk nekā 800 tūkstošus eiro jeb vidēji gandrīz 740 eiro par katru atlīdzības pieteicēju. Vēl pirms pāris gadiem apdrošinātājs ik dienu saņēmis vidēji divus atlīdzību pieteikumus par īpašumiem, kuri ir appludināti, plīstot inženierkomunikācijām. Kopš 2017. gada vidējais pieteikumu skaits audzis jau līdz pieciem pieteikumiem katru darbdienu.

Statistika liecina, ka visaktīvāk mājokļus apdrošina iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 59 gadiem – tie ir 43% no visiem klientiem. Pozitīva tendence vērojama vecuma grupā virs 60 gadiem – tā ir otra aktīvākā mājokļu apdrošinātāju grupa, turklāt apdrošinātāji ievērojuši tendenci, ka apdrošinās ne tikai paši mājokļu īpašnieki, bet par vecāka gadagājuma cilvēku īpašuma apdrošināšanu parūpējas viņu bērni vai mazbērni, apdrošināšanu uzdāvinot.

“Ik pa laikam plašsaziņas līdzekļos vai sociālajos tīklos var manīt kādu “palīgā saucienu”, aicinot līdzcilvēkus ziedot, lai atjaunotu uguns nopostītu mājokli un zaudēto iedzīvi. Ir grūti palikt vienaldzīgam, redzot šos gadījumus, jo, ikdienā strādājot ar atlīdzību lietām, redzam smagos finansiālos zaudējumus un emocionālos pārdzīvojumus, ko nes šādas negaidītas nelaimes,” stāsta “Balta” Fizisko personu īpašuma produktu vadītāja Līva Bogdanova.

“Vienlaikus cenšamies veicināt iedzīvotāju izpratni par to, ka atbildība pašam par savu finansiālo pasargātību neprasa ne lielus finanšu, ne laika resursus. Turklāt polises prēmiju iespējams apmaksāt ar ikmēneša maksājumiem, kas vairumā gadījumu būs ievērojami mazāki par ikmēneša tālruņa rēķinu vai televīzijas maksu, sporta zāles abonementu vai citiem pakalpojumiem, kuriem ikdienā tērējam savus līdzekļus.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.