Menu
 

Nacionālais arhīvs publiskošanai gatavo arī LPSR drošības iestāžu sarakstes ar LKP CK un Ministru padomi

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijas Nacionālais arhīvs publiskošanai gatavo arī bijušas LPSR drošības iestāžu sarakstes dokumentus ar Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) Centrālo komiteju (CK) un LPSR Ministru padomi, informēja Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.

Nacionālā arhīva direktore skaidroja, ka starp šiem dokumentiem atrodami dažādi ziņojumi par svarīgākajiem notikumiem PSRS, pieņemtajiem lēmumiem pēckara laikā, par cīņu pret "bandītismu" jeb nacionālajiem partizāniem, kā arī par dažādām "pretpadomju" izpausmēm.

Tāpat šobrīd tiek gatavoti dokumenti par LPSR drošības iestāžu vadītāju, LKP CK sekretāru, bijušās Latvijas Ļeņina Komunistiskās Jaunatnes Savienības CK sekretāru, kā arī ar PSRS valsts drošības iestādēm saistīto amatpersonu dokumenti, kas pārsvarā ir LKP CK nomenklatūras lietas ar attiecīgo amatpersonu anketām, autobiogrāfijām, raksturojumiem un rīkojumiem par viņu iecelšanu vai atcelšanu no amatiem u.tml.

Plānots, ka pakāpeniski tiks publicēti arī 18 apriņķu iznīcinātāju bataljonu komandieru dienesta un LKP nomenklatūras lietas, kā arī uz bataljonu darbību attiecināmās pavēles. Tāpat tiks publiskoti Latvijas un ārzemju draudzības un kultūras sakaru biedrības sakari ar tautiešiem ārzemēs, Latvijas Miera aizstāvēšanas komitejas, LPSR Jaunatnes organizāciju komitejas un PSRS Valsts ārzemju tūrisma komitejas Rīgas apvienības dokumenti.

Sprūdža skaidroja, ka daļai dokumentu tiek veikta nepublicējamo personas datu aizklāšana un skaidrojošo komentāru sagatavošana, tādēļ interneta vidē to publiskošana notiks pakāpeniski. Paralēli noris darbs pie meklētāja izstrādes, lai būtu ērtāka publicēto materiālu lietošana, un plānots, ka līdz maija beigām meklētājs būs pieejams arī pagājušā gada decembrī publicētajām kartotēkām.

Tāpat Nacionālā arhīva vadītāja norādīja, ka arhīvā ir atrodami gan tādi bijušas Valsts drošības komitejas (VDK) un LKP dokumenti, kas ir pieejami visai sabiedrībai bez ierobežojumiem, gan tādi, kas skar cietušos un nesaistītās personas, līdz ar to šī dokumentu grupa pieejama šaurākam lokam - ar tiem var iepazīties cietušie un viņu radinieki, kā arī personas, kuriem šo informāciju atļauts izmantot sabiedrības interesēs, piemēram, pētniecības un žurnālistikas vajadzībām.

Turpmāko divu gadu laikā plānots turpināt digitalizēt un sagatavot publicēšanai internetā pārējos ar VDK darbību saistīto dokumentus, kas kopumā sastāda aptuveni vienu miljonu lappušu un ir uzkrāti Nacionālajā arhīvā. Arī ar šiem dokumentiem pašlaik var iepazīties Nacionālā arhīva lasītavās.

Kā ziņots, pērn 20.decembrī interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

Kopš 1.maija interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publicēti 53 LPSR VDK aģentūras personas un darba lietu reģistrācijas žurnāli, no aģentūras aparāta izslēgto bijušo valsts drošības iestāžu aģentu un rezidentu darba un arhīva lietu, nenotikušo vervēšanu materiālu reģistrācijas žurnāls, 383 personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas spriedumu un lēmumu rezolutīvās daļas.

Tāpat sākta arī LPSR VDK operatīvo lietu publicēšana. Tajās atrodama visdažādākā informācija, ko VDK ievāca par dažādām personām un objektiem - lēmumi par attiecīgās operatīvās lietas vai sējuma ieviešanu, VDK amatpersonu ziņojumi vai lēmumi par operatīvo pasākumu plānošanu vai īstenošanu, aģentu ziņojumi, ārējās novērošanas ziņojumi, noklausīto sarunu atšifrējumi, perlustrēto vēstuļu kopijas vai citāti no tām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.