Menu
 

Pētījums: 25% igauņu galvenais Latvijas apmeklējuma iemesls bijis alkohola iegāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gandrīz divas trešdaļas jeb 600 tūkstoši Igaunijas iedzīvotāju vismaz vienu reizi pēdējā gada laikā ir apmeklējuši Latviju. Ceturtdaļai jeb 25% iedzīvotāju alkohola iegāde bijis galvenais apmeklējuma iemesls, 23% - viens no apmeklējuma iemesliem, savukārt 51% iedzīvotāju, kas pēdējā Latvijas apmeklējuma reizē iegādājās alkoholiskos dzērienus vešanai uz Igauniju, tas nebija apmeklējuma iemesls, bet tika izmantota izdevība tos iegādāties, liecina SKDS aptaujas dati.

Pēc SKDS aptaujas datiem, Igaunijas iedzīvotāji, kas pēdējā gada laikā apmeklējuši Latviju, to apmeklējuši vidēji 3 reizes, no kā iespējams secināt, ka pēdējā gada laikā Igaunijas iedzīvotāji kopumā Latvijā ir atstājuši vismaz ap 273 000 000 eiro. No kopumā Latvijā pēdējā gada laikā atstātās naudas 124 500 000 eiro tērēti par veikalos iegādātajiem alkoholiskajiem dzērieniem un 38 500 000 par degvielu, no kā izriet, ka kopumā ap 110 000 000 eiro tērēti citām lietām.

 “Aptaujas rezultāti apstiprina mūsu iepriekš pausto – pierobežas tirdzniecība nav tikai ienākumi no alkohola akcīzes. Pētījums liecina, ka visbiežāk iedzīvotāji, kas norādījuši alkohola iegādi kā galveno iemeslu Latvijas apmeklējumam, apmeklējuma reizē arī iegādājās pārtikas preces (36%), degvielu (34%) un cigaretes (22%), katrs trešais Igaunijas iedzīvotājs, kas apmeklējis Latviju, ir izmantojis viesnīcu pakalpojumus,” uzsver Latvijas Alkohola ražotāju nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

“Fakts, ka cenu atšķirība alkoholiskajiem dzērieniem “darbina” papildus biznesus ir nepārprotams, tas atspoguļojas igauņu atbildēs, kuras pilsētas viņi ir visbiežāk šajā nolūkā apmeklējuši. Salīdzinoši biežāk alkoholu vešanai uz Igauniju iegādājušies iedzīvotāji, kas apmeklējuši Api (77%), Ainažus (76%) un Valku (74%). Bet, tajā pašā laikā aptauja parāda, ka tiek papildus pirktas arī citas preces, un tie nav mazi pirkumi. Viens Igaunijas iedzīvotājs, kas Latvijā iegādājies alkoholiskos dzērienus, vidēji vienā apmeklējuma reizē tērējis vidēji apmēram 298 eiro,” aptaujas datus komentēja tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

SKDS aptauja “Igaunijas iedzīvotāju paradumi saistībā ar alkoholisku dzērienu iegādi veikalos Latvijā”, veikta laikā no 22. līdz 28.martam, aptaujājot Igaunijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā, kuri pēdējā gada laikā apmeklējuši Latviju. Kopumā aptaujāti 3187 Igaunijas iedzīvotāji, no kuriem 2008 atbilst mērķa grupai (pēdējā gada laikā ir apmeklējuši Latviju).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.