Menu
 

Pētījums: ekonomiskā situācija valstī uzlabojas, taču iedzīvotāji to nenovērtē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Dzīves kvalitāte kopumā Latvijā pēdējo desmit gadu laikā uzlabojusies, liecina “Ferratum Bank” izstrādātais Dzīves kvalitātes mērījums. Proti, mērījuma dati, kas aplūko dzīves kvalitāti no trīs dimensiju perspektīvas, liecina, ka kopš 2010.gada kopējā izaugsme sasniegusi 25%. Vienlaikus, neskatoties uz straujo ekonomisko izaugsmi un citu apstākļu uzlabošanos, iedzīvotāju apmierinātības līmenis kopumā palicis faktiski nemainīgs.

Izstrādātais dzīves kvalitātes mērījums veidots no 15 dažādiem indikatoriem, kas sadalīti trīs blokos. Indeksa rezultāti liecina, ka īpaši strauja izaugsme bijusi ekonomikas dimensijā (60%), kamēr pārējās divās dimensijās – emocionālās un fiziskās veselības (13%), kā arī personiskajā (14%) – izaugsme bijusi salīdzinoši mērena.

Pētījumā secināts, ka pozitīvākā dinamika un līdz ar to arī ietekme ir bijusi tam, ka mazinās bezdarbs, palielinās vidējie ienākumi, samazinās vides piesārņojums un pieaug to cilvēku skaits, kuri ieguvuši augstāko izglītību.

Savukārt kritums un vislēnākā izaugsme pētījumā novērota tādos faktoros kā sagaidāmais dzīves ilgums, iedzīvotāju hospitalizācijas daudzums, iesaistīšanās neformālā brīvprātīgā neapmaksātā darbā pēc savas iniciatīvas, kā arī apmierinātība ar darbu un finansiālo situāciju.

“Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai un kā mainījusies dzīves kvalitāte pēdējo gadu laikā. Īpaši jāizceļ pētījumā identificētā iedzīvotāju skepse un neapmierinātība. Proti, iedzīvotāji joprojām turpina emocionālā ziņā sevi bremzēt, neskatoties uz to, ka, no ekonomikas dimensijas raugoties, dzīve iet uz augšu. Cilvēki aizņemtības, vai kādu citu personisku iemeslu dēļ, nepamana apkārt notiekošās pozitīvās pārmaiņas, pieturoties pie iesakņojušās teorijas viss ir slikti,” skaidro “Ferratum” koordinators Latvijā Artis Bērziņš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.