Menu
 

"Latvijas pasts" izdevis pastmarku par godu māksliniekam Rihardam Zariņam

  • Autors:  LETA
Foto: "Latvijas pasts" Foto: "Latvijas pasts"

AS "Latvijas pasts" izlaidusi pastmarku par godu māksliniekam Rihardam Zariņam, kurš radījis metus dažādām Latvijas naudaszīmēm, tostarp arī sudraba pieclatniekam jeb Mildai, aģentūru LETA informēja "Latvijas pasta" pārstāve Vineta Danielsone.

Jaunā pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 0,57 eiro, kas atbilst A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota ceturtdien, 27. jūnijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1, no plkst. 10.00 līdz 19.00. Turpat plkst. 11.00 plānots arī pastmarkas prezentācijas pasākums ar "Latvijas pasta", mākslinieces Dineres un muzeja pārstāvju piedalīšanos. 

Uz pastmarkas redzams mākslinieka portrets, un tās vizuālajā noformējumā Dinere izmantojusi mākslinieka darbu fragmentus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumā esošās grafikas "Meža noslēpums II" (1899), naudaszīmju un "ex libris" attēliem, kas atrodas LNMM, plakāta "Nav miris Lāčplēša gars" (1934) no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas un Pētera Cielavas privātkolekcijas zīmējuma "Zelmas Braueres portrets" (1929). Savukārt aploksnes noformējumā izmantots Zariņa grafikas "Mežs" (1910) fragments.

Zariņš dzīvoja no 1869. līdz 1939. gadam. Viņš bija latviešu nacionālās grafikas skolas aizsācējs. Mākslinieks ir viens no Latvijas ģerboņa veidotājiem, kurš radījis arī Latvijas vērtspapīru, papīra naudaszīmju un pastmarku metus, kā arī veidojis plakātus, ilustrējis pasakas, zīmējis karikatūras un izveidojis akadēmisko krājumu "Latvju raksti" trijos sējumos. Zariņš izstrādāja metus piecu latu sudraba monētai un visiem Latvijas neatkarīgās valsts pirmā izlaiduma santīmiem, kā arī virknei papīra naudaszīmju.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību Latvijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4000 darbinieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.