Menu
 

Veidos datorprogrammu, lai mājdzīvnieku īpašnieki saņemtu atgādinājumus par revakcināciju pret trakumsērgu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lauksaimniecības datu centram (LDC) būs jāsagatavo datorprogrammu, kas nodrošinās iespēju mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekam sūtīt atgādinājumu par nepieciešamās vakcinācijas pret trakumsērgu tuvošanos, paredz valdības otrdien atbalstītie grozījumi Trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtībā.

Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieki vai turētāji informāciju par nepieciešamās vakcinācijas pret trakumsērgu tuvošanos saņems elektroniskajā pastā vai mobilajā tālrunī divas reizes - mēnesi, kā tieši trīs dienas pirms nepieciešamās vakcinācijas. Tādējādi dzīvnieku īpašniekiem būs vieglāk sekot līdzi revakcinācijas datumam.

LDC līdz 2020.gadam 1.februārim būs jāizstrādā arī mobilo lietotni viedierīcēm ar iespēju operatīvi reģistrēt nepieciešamos vakcinācijas datumus, lai praktizējošam veterinārārstam atvieglotu to reģistrēšanu LDC datubāzē. Mobilās lietotnes izstrādei un ieviešanai tiks piešķirts finansējums 12 100 eiro apmērā, ko Zemkopības ministrija plāno novirzīt no dzīvnieku līķu un dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtas "Hurikan" iepriekš tehniskajai uzturēšanai piešķirtā finansējuma, kas netika izmantots pilnā apmērā.

Noteikts, ka praktizējošam veterinārārstam pēc suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska vakcinācijas pret trakumsērgu jāizdara attiecīgu ierakstu vai nu Eiropas Savienības mājas (istabas) dzīvnieka pasē saskaņā vai nu vakcinācijas apliecībā. Plānots, ka prasība par vakcinācijas pret trakumsērgu datumu un nākamās revakcinācijas datumu reģistrēšanu LDC datubāzē stāsies spēkā 2020.gada 1.februārī.

Precizēta arī pēc vakcinācijas pret trakumsērgu praktizējošā veterinārārsta norādāmā informācija par sevi, dzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku un vakcināciju vakcinācijas apliecībā. Pilnvarotajam veterinārārstam un Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) būs jāapstrādā dzīvnieku īpašnieka vai turētāja fiziskās personas datus, lai identificētu dzīvnieka īpašnieku vai turētāju un sazinātos ar to.

MK noteikumu projektā ir noteikts termins "no trakumsērgas brīvas valsts statuss", kas nozīmē statusu, ko Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija 2015. gadā piešķīrusi Latvijai un saglabā, ja valstī tiek īstenoti trakumsērgas profilakses un apkarošanas pasākumi.

Noteiktas papildu prasības trakumsērgas profilaksei un apkarošanai, kuras jāievēro, lai Latvija saglabātu tai piešķirto no trakumsērgas brīvas valsts statusu. Ja PVD saņems informāciju informāciju par laboratoriski apstiprinātu trakumsērgas diagnozi savvaļas dzīvniekam, tam būs jāuzsāk ārkārtas savvaļas dzīvnieku perorālo vakcināciju pret trakumsērgu.

Tāpat MK noteikumos skaidrāk norādīta veterinārārsta rīcība, saņemot informāciju par aizdomām par dzīvnieka inficēšanos vai saslimšanu ar trakumsērgu un esošā savvaļas dzīvnieku perorālo vakcinācija pret trakumsērgu, nosakot, ka, kopš Latvija ieguvusi no trakumsērgas brīvas valsts statusu, PVD organizē savvaļas dzīvnieku perorālo vakcināciju pret trakumsērgu ne retāk kā vienu reizi gadā valsts pierobežā ar valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, vakcināciju nodrošinot par Zemkopības ministrijas pieejamajiem resursiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.