Menu
 

Asociācija: Vienota pašatteikušos personu reģistra izveide būtiski mazinās azartspēļu atkarības riskus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ministru kabineta atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi par vienota pašatteikušos personu reģistra izveidi ļaus ikvienam cilvēkam sevi atturēt no azartspēļu spēlēšanas un būtiski mazinās azartspeļu atkarības riskus, atzina Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) prezidents Arnis Vērzemnieks.

Viņš sacīja, ka iedzīvotāju izglītošana par drošas spēles pamatnoteikumiem un atbildīgu spēlēšanu ir viena no galvenajām asociācijas prioritātēm. "Tāpēc mūsu biedru vietnēs ne vien paradīsies saistošajos noteikumos norādītās prasības par iespējamajām atkarības problēmām, bet jau tuvākajā laikā plānojam organizēt aktivitātes, lai informētu iedzīvotājus par reģistru un atbildīgu spēli," teica Vērzemnieks.

Vienlaikus Vērzemnieks pauda gandarījumu, ka noteikumu projekts ir apstiprināts, jo drīz tie iedzīvotāji, kas izvēlējušies izvairīties no atrašanās azartspēļu vietās un interaktīvo azartspēļu lietošanas, netiks apgrūtināti ar nepieciešamību vērsties katrā pakalpojumu sniedzēju uzņēmumā individuāli.

Latvijas Spēļu biznesa asociācija pārstāv spēļu biznesa nozarē strādājošo uzņēmumu intereses valsts un publiskajā sektorā, un tās mērķis ir veicināt Latvijas spēļu biznesa kopējo attīstību un atbildīgu azartspēļu patēriņu. Šobrīd asociācijas sastāvā ir deviņi biedri, kas ir vadošie uzņēmumi Latvijas spēļu biznesā.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets otrdien, 16.jūlijā, atbalstīja FM izstrādātos noteikumus, kas paredz izveidot no azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm pašatteikušos personu reģistru.

FM noteikumi paredz izveidot no azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm pašatteikušos personu reģistru, jo saskaņā ar likumu fiziskai personai ir tiesības pieprasīt noteikt tai liegumu spēlēt azartspēles, t.sk. interaktīvās azartspēles, un interaktīvās izlozes.

"Lai to realizētu, noteikumi paredz noteikt reģistrā iekļaujamo informāciju, šīs informācijas glabāšanas un fiziskas personas izslēgšanas no pašatteikušos personu reģistra nosacījumus, kā arī kārtību, kādā notiek informācijas apmaiņas starp Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju un azartspēļu," skaidroja FM.

Vienlaikus noteikumos ir iestrādāta prasība, ka azartspēļu organizētājiem ir jānodrošina publiski pieejama informācija par to, ka azartspēļu un izložu spēlēšana var radīt atkarību un, ka fiziskai personai ir tiesības pieprasīt noteikt tai liegumu spēlēt azartspēles un tikt iekļautai iepriekš minētajā reģistrā.

Patlaban Latvijā ir licencēti 17 spēļu organizētāji, t.sk. interaktīvās azartspēles organizē deviņas kapitālsabiedrības. Uz 2019.gada 1.janvāri Latvijā bija 311 spēļu zāles, divas bingo zāles, pieci kazino un 63 totalizatoru punkti.

Noteikumi stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.