Menu
 

Aptauja: 97 % Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju uzturā lieto zivis un jūras veltes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – K. Bardziņš Foto – K. Bardziņš

97 % Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju uzturā lieto zivis un jūras veltes. 38 % jūras produktus ēd vairākas reizes mēnesī, 22 % – reizi nedēļā un 18 % – vairākas reizes nedēļā, bet katrs desmitais (11 %) – reizi mēnesī, secināts veikala “Zivju Lete” aptaujā, kas organizēta sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat”.

3 % aptaujāto zivis un jūras veltes uzturā nelieto, no tiem lielais vairums (86 %) šos produktus neēd jau kopš bērnības, jo negaršo.

Visiecienītākās zivis – lasis un forele

Starp jūras produktiem visbiežāk iedzīvotāji izvēlas mieloties ar lasi (40 %), kam seko forele (10 %), heks (8 %), menca (7,5 %). Iecienītas arī garneles, ko uzturā labprāt lieto 7 % aptaujāto.

“Zivis un jūras veltes ir būtiska veselīgas ēdienkartes sastāvdaļa, jo šie produkti ir bagāti ar olbaltumvielām, dzelzi un citām minerālvielām. Tāpat jūras veltes ir omega-3 taukskābju avots, kas nepieciešamas organisma normālai funkcionēšanai. Šīs taukskābes būtiski mazina sirds un asinsvadu slimību riskus. Tieši aptaujāto vidū tik iemīļotais lasis ir ne vien ļoti garšīga, bet arī ar šīm vērtīgajām uzturvielām bagāta zivs. Teicama izvēle, pieejama specializētajos veikalos, ir  Skotijas lasis, kas audzēts dabiskos apstākļos, un līdz ar to ir arī daudz veselīgāks salīdzinājumā ar fermas zivīm no Norvēģijas,” saka veikala “Zivju Lete” vadītājs Murads Juško.   

Visbiežāk jūras veltes pagatavo un bauda mājās

81 % aptaujāto jūras produktus izvēlas iegādāties vai zvejot paši un pagatavot mājās, 19 % – labprāt dodas tos baudīt kafejnīcā vai restorānā. Visbiežāk zivis un jūras veltes iedzīvotāji iegādājas pārtikas veikalos (67 %), katrs sestais (17 %) – tirgū, katrs divdesmitais (5 %) – specializētajos veikalos. 5 % respondentu labprāt makšķerē paši, bet 4 % izvēlas jūras produktus iegādāties pie zvejniekiem.

Aptauja atklāj, ka iemīļotos jūras produktus iedzīvotāji visbiežāk izvēlas pagatavot, cepot uz pannas, bet aptuveni trešdaļa labprātāk tos pagatavo folijā, izmantojot cepeškrāsni.

“Populāri un iecienīti jūras produkti ir pieejami lielākajos veikalu tīklos, kur pircēji var tos iegādāties gan svaigā veidā, gan jau pagatavotā. Vislielākā jūras produktu izvēle pieejama specializētajos veikalos, kā arī delikatešu nodaļās, kur zinoši speciālisti palīdzēs gan orientēties plašajā sortimentā, gan padalīsies ar ieteikumiem maltītes pagatavošanā, pastāstīs par produktu izcelsmi un apkalpos atbilstoši vēlmēm. Kā rāda aptauja, specializētos vai delikatešu veikalos pircēji labprāt vēršas, jo uzticas produktu kvalitātei, apkalpošanai un cenai,” komentē M. Juško.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.