Menu
 

Pētījums: ceturtdaļai iedzīvotāju Ziemassvētki nav iedomājami bez dāvanām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

73% respondentu uzsver, ka ir patīkami saņemt dāvanas Ziemassvētkos, tomēr tas neesot obligāti, savukārt 27% aptaujāto norādīja, ka šie svētki nav iedomājami bez dāvanām, liecina Biznesa augstskolas “Turība” veiktā aptauja. 24% aptaujas dalībnieku Ziemassvētkos vēlas saņemt paštaisītu, īpaši viņiem veidotu dāvanu, piemēram, dekoru, našķi vai apģērbu, 23% vēlas biļetes uz kultūras pasākumu, savukārt 20% – ceļojumu.

Vairāk nekā puse jeb 59% respondentu svētku dāvanas iegādājas veikalos, 17% tās pērk internetā, bet 15% izgatavo paši, 7% izvēlas citus iegādes vai izgatavošanas veidus, bet 2% uzskata, ka tā ir naudas izniekošana. 33% aptaujāto vienas dāvanas iegādei vidēji tērē 10-20 eiro, 26% iedzīvotāju izdod līdz 50 eiro, bet 21% cenšas iekļauties robežās no 5 līdz 10 eiro. Tikai 4% respondentu gatavi tērēt vairāk nekā 100 eiro. Aptauja liecina, ka ātros kredītus dāvanu iegādei gatavi ņemt tikai 1% respondentu.

Taujāti par to, cik laicīgi viņi sāk domāt par dāvanu iegādi, 46% atbildēja, ka to dara vismaz mēnesi iepriekš, 35% respondentu par dāvanām domā nedēļu pirms svētkiem, savukārt 10% dāvanu iegādi plāno pat vairākus mēnešus iepriekš, bet 9% visu atstāj uz pašu pēdējo brīdi.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 70% iedzīvotāju uzskata – svētkos noteikti nevajadzētu dāvināt mājdzīvniekus, bet 17% norāda, ka tuvinieku un draugu iepriecināšanai nav jātērē ārkārtīgi lielas naudas summas. 70% aptaujāto uzskata, ka Ziemassvētki mūsdienās kļuvuši par biznesu, 13% norādīja, ka svētku laiks pavisam noteikti nav bizness, bet 17% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Respondentiem arī jautāts, kas, viņuprāt, veido Ziemassvētku noskaņu? 65% respondentu norādīja, ka tas ir dažādu faktoru un lietu kopums, piemēram, ģimeniskums, svētku rotājumi, sniegs, dāvanas un svētku galds, savukārt 30% norādīja, ka svētku sajūtu rada ģimene.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.