Menu
 

Aptauja: Latvijā 96% iedzīvotāju nevēlētos saņemt uz parāda iegādātu dāvanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 96% iedzīvotāju nevēlētos Ziemassvētkos saņemt dāvanu, kas ir iegādāta uz parāda, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktā iedzīvotāju aptauja.

Aptaujā noskaidrots, ka naudu svētku dāvanām mēdz aizņemties 14% Latvijas iedzīvotāju.

Tāpat aptaujā secināts, ka visbiežāk papildu finanšu līdzekļus iedzīvotāji plāno aizņemties bankā (5%) vai pie nebanku aizdevējiem (4%), ņemot ātro kredītu, atverot kredītlīniju vai izmantojot citu līdzvērtīgu pakalpojumu. Nereti iedzīvotāji aizņemas arī no ģimenes locekļiem (3%) vai izvēlas preces iegādāties uz nomaksu (3%).

PTAC aptaujas rezultāti liecina, ka papildu aizņēmumu līdz 50 eiro plāno ņemt 24% aptaujāto ar ikmēneša ieņēmumiem līdz 300 eiro, kā arī vecāka gadagājuma iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (44%). Lielākā daļa respondentu (36%) plāno aizņemties summu līdz 100 eiro. Šādu papildus nepieciešamo finanšu apmēru norādījuši pārsvarā jauni cilvēki, proti, iedzīvotāji vecumā līdz 29 gadiem (59%) ar zemiem (līdz 150 eiro) un vidējiem (no 500 līdz 700 eiro) ieņēmumiem.

Savukārt summa līdz 200 eiro svētku dāvanām būtu nepieciešama 24% aptaujāto ar zemiem un ar vidēji augstiem (līdz 1500 eiro) ieņēmumiem.

Aptaujā arī noskaidrots, ka iedzīvotāji kopumā izjūt lielu sabiedrības spiedienu iegādāties dārgākas dāvanas, nekā spēj to atļauties. To apliecinājis 61% aptaujāto. Īpaši augsts šis rādītājs ir gados jaunu (18-29 gadi) iedzīvotāju grupā, kur tas sasniedz 76%. Vienlaikus šī vecuma grupa arī apliecina vislielāko gatavību pakļauties tādam spiedienam un ir gatavi aizņemties. 

Savukārt gados vecāki iedzīvotāji (60-74 gadi) aptaujā norādījuši, ka sabiedrības spiedienu, iegādāties dārgas dāvanas, izjūt mazāk, un to atzinuši 58%.

PTAC iedzīvotāju aptauja veikta 2019.gada oktobrī interneta vidē. Tajā piedalījās 1008 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.