Menu
 

Saulkrastos laulājas pat no Peru, Kubas un Meksikas! Apriņķis.lv

  • Autors:  Daina Vārpiņa, “Saulkrastu Domes Ziņas”
Baiba Meldere katram pārim laulību reģistrācijas laikā noteikti pasaka arī šos ceļa vārdus: “Ikvienam cilvēkam katru rītu vajag dzirdēt siltu “Labrīt!”. Dienu darbīgā steigā sajust mieru cilvēces gaitā. Bet vakaros nolikt nogurumu blakus kā bērnu, lai no rīta redzētu tīras un skaidras debesis. Katram cilvēkam vajag savējo – īpašo, sirsnīgo, vienīgo, mīļoto, bet savējo!” Foto – Andris Koemecs Baiba Meldere katram pārim laulību reģistrācijas laikā noteikti pasaka arī šos ceļa vārdus: “Ikvienam cilvēkam katru rītu vajag dzirdēt siltu “Labrīt!”. Dienu darbīgā steigā sajust mieru cilvēces gaitā. Bet vakaros nolikt nogurumu blakus kā bērnu, lai no rīta redzētu tīras un skaidras debesis. Katram cilvēkam vajag savējo – īpašo, sirsnīgo, vienīgo, mīļoto, bet savējo!” Foto – Andris Koemecs

Saulkrastos laulības slēdz ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī pāri no visdažādākajām Latvijas un pasaules vietām, jo viņus šurp vilina īpašās sajūtas, ko sniedz Vidzemes jūrmalas vienreizīgais, vienkāršais šarms un stāsts. Liela nozīme ir arī Saulkrastu Dzimtsarakstu nodaļas uzcītīgajam darbam un sirsnībai, ar kādu katru pāri uzņem tās vadītāja Baiba Meldere.

Saulkrastu Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Baiba Meldere Saulkrastos pavadījusi 40 gadu, no tiem 26 – pašreizējā amatā. Laulības, pateicoties viņai, reģistrējuši aptuveni 1420 pāru! “Man patīk tas, ko es daru. Es lepojos, ka pāri no dažādām Latvijas vietām izvēlas slēgt laulību tieši Saulkrastos. Šķiet, šeit ir kaut kas īpašs, kas viņus atved uz pilsētu vistuvāk saulei. Vēl viens iemesls – šeit laulību reģistrācijā viss ir īpaši skaisti sagatavots, jo mēs strādājam sirsnīgi un patiesi!” atklāj B. Meldere.

Saulkrastos laulājamo vecums ir dažāds, bet tieši pēdējos gados parādās tendence noslēgt laulības pēc ilggadējas draudzības vai arī – pāriem jau ir bērni, un tad visi kopā svin mīlestības svētkus. Ir gadījumi, kad bērni jau ir pusaudži un vecāki beidzot stājas laulībā – šādas laulības pieredzēt esot ļoti īpaši. Gandrīz pieaugušie bērni sevišķi emocionāli un laimīgi uztver vecāku oficiālo laulības reģistrāciju. Turklāt B. Melderes pārliecība ir: “Pēc manām domām, pārim būtisks ir kopējs uzvārds. Svarīgi būt ģimenei gan burtiskā, gan juridiskā nozīmē.”

Interesanti, ka laulājot jau veidojas paaudžu stāsts, jo Saulkrastu Dzimtsarakstu nodaļā B. Meldere arvien biežāk reģistrē pāru laulību, kuru vecāki agrāk iepazīti jau viņu laulības reģistrācijas brīdī: “Tas ir tik īpaši, skaisti un emocionāli!”

Lai arī B. Melderes darba pieredze Saulkrastos ir liela, ne visus vietējos, kuri piesakās reģistrēt laulību, viņa pazīst, jo aizvien vairāk savu dzīvi šeit sāk veidot jauni cilvēki. Bieži vien laulājamie ir arī ne tikai citu Latvijas pašvaldību iedzīvotāji, bet arī ārzemju pilsoņi.

Lai pēc ceremonijas viņi aizietu gandarīti un laimīgi!

“Es laulāju pārus kopš 1994. gada, bet pirms tam nācu kāzās lasīt dzeju. Man tas ļoti patika, un vēlāk sapnis – strādāt Dzimtsarakstu nodaļā – piepildījās! Ārkārtīgi augstu vērtēju jau mūžībā aizgājušo, bijušo Dzimtsarakstu departamenta direktori Āriju Iklāvu  – viedu, humora un dzīvesprieka pilnu spēcīgu personību, kura prata uzmundrināt, sapurināt un jebkurā dzīves brīdī atrast pareizos vārdus... Un man tik ļoti gribējās tos spēka vārdus dzīvei dot līdzi katram pārim, ar kuru tikos, un es tik ļoti vēlējos, lai manis vadītā ceremonija katram ir īpaša un neaizmirstama, krāsaina un sirsnīga! Pāriem kāzās vienmēr saku: “Šī diena – vienīgi Jums, un tā ir laba, jo tajā es ieeju kopā ar Tevi, un tajā es palikšu kopā ar Tevi no saullēkta līdz saulrietam.”“

B.Meldere katru pāri mēģina intuitīvi sajust un saprast, ko viņi vēlas sagaidīt no laulību ceremonijas: “Es mēģinu izprast, cik īpašas ir viņu attiecības, kādēļ viņi ieradušies tieši mūsu Dzimtsarakstu nodaļā, kurš pirmais uzsācis sarunu ar mani, cik viņi ir ieinteresēti notiekošajā, ko paši vēlas un ko sagaida no manis. Cilvēki ir dažādi, bet ar visiem jāspēj rast kopēju valodu un izzināt viņu vēlmes un to īstenošanas iespējas. Galvenais, lai pēc ceremonijas viņi aizietu gandarīti un laimīgi! Svarīgi, lai ceremonijā būtu īpaša noskaņa un es to redzētu viņu acīs un ķermeņu valodā.”

B.Melderes vārdus pārim kopīgajā ceļā papildina Līga Priede, kuru Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja apraksta kā burvīgu, izjūtu piepildītu mūzikas pasniedzēju, vokālisti: “Neskaitāmas laulību ceremonijas notikušas kā pirmoreiz, kad šķiet – debesis un zeme saplūst vienā izjūtu toņkārtā. Tad mums abām ir gandarījums. Bieži vien ar asarām acīs vēlam pārim: ilgi un laimīgi!”

Kāzu viesi tiešsaistē un ģimeniskas ceremonijas Baltajā kāpā

Šogad Saulkrastu Dzimtsarakstu nodaļā maz pāru atlika vai pārcēla kāzas vīrusa Covid-19 dēļ. Pāri laulības reģistrēja atbilstoši plānotajam datumam – četratā, izmantojot modernās tehnoloģijas. Laulības ceremoniju tiešsaistē bija iespēja vērot arī lūgtajiem viesiem. Īpaši šādu iespēju novērtēja pāru vecāki.

B.Meldere novērojusi, ka pēdējos gados ir tendence rīkot kāzas ģimenes lokā – nelielas, sirsnīgas un romantiskas. Pēc tam tiek rīkotas ballītes, piemēram, draugiem. Pēc B. Melderes teiktā, kāzu plānošana, iespējas un rīcība vienmēr paliek pašu laulājamo ziņā: “Es nebūt neuzskatu, ka lielas kāzas nesniedz gandarījumu. Ja ir plašs radu un draugu loks, ir vēlēšanās visiem svinēt kopā mīlestības dienu un iespējas to īstenot, kāpēc ne? Un, protams, katram pārim ir sajūta, ka tā ir vienīgā tāda diena mūžā, jo otras nebūs. Ir jāsvin skaisti un no sirds!”

Taču vienlaikus ir pāri, kuri izvēlas laulību noslēgt tikai liecinieku klātbūtnē – bez svinīgās ceremonijas. Laulības reģistrācijas brīdī viņi saņem tikai laulību apliecinošus dokumentus. B. Meldere ir saprotoša: “Tā ir viņu izvēle, tādēļ respektējama! Katram pārim ir savs motīvs un iekšējā izjūta, kas nosaka tieši šādu izvēli. Turklāt šo laulības reģistrācijas veidu bieži izvēlas arī pāri, kuri laulībā stājas pirmoreiz. Es vienmēr saku: “Tā ir jūsu diena, jūsu izvēle un griba, – mans pienākums ir šo izvēli cienīt.”“

Kopš Latvijas likumdošanā atļauts laulību reģistrēt ārpus Dzimtsarakstu nodaļas telpām, B. Meldere strādājusi arī pie jūras, kāpās, mežā, mājas dārzā. Saulkrastos pāru izvēlētās populārākās vietas laulības reģistrācijai ir Baltās kāpas lielais laukums un lapenīte: “Man patīk klusākas vietas – priežu ieskauti laukumiņi kāpu zonā. Tur jūras šalkas, saule un vējš spēlē savas paslēpes, tur romantiskās un īpašās sajūtas var baudīt vēl un vēl. Es vienmēr saku, ka ceremonijai jābūt īpašai un saistošai jaunajam pārim. Es jūtu milzīgu aizkustinājumu, kad pāris no sirds viens otram dod laulību solījumu – tas ir tik mīļi un īpaši! Tā ir viņu izvēle, un nekad tas nav obligāts pienākums.”

Kā īpašu dienu darba dzīvē B. Meldere vienmēr atcerēsies 2018. gada 18. augustu: “Tas bija īpaši skaists pasākums, jo Baltajā kāpā laulājām desmit pāru. Mēs strādājām komandā, lai diena būtu īpaša ikvienam pārim un tā ilgi paliktu viņiem atmiņā. Katram pārim piemiņai pasniedzām pašvaldības dāvātas īpašās krūzītes ar Saulkrastu simboliku.” Laulību reģistrāciju sagatavošanas darbā vadītājai ļoti svarīgs ir kolēģes Inetas Zātes atbalsts. Abām īpaši daudz darba ir vasarā, un B. Meldere atzīst, tad ir ļoti svarīgi, ka laulību ceremoniju sagatavošanā ir palīgs, kurš uzmundrina, ar ko kopīgi var rast risinājumu dažādās situācijās. “Jauki, ka varam strādāt kopā ar floristi Sigitu Kliederi no salona “Ziedu arka”. Viņa lieliski sajūt ziedu noslēpumu un rada īpašas kompozīcijas ceremonijas zāles noformējumam,” atzīst B. Meldere.

Kā līgava ceremonijas laikā atguva ziedu pušķi

Laulību reģistrāciju ceremonijās gadās arī kuriozs brīdis, un B. Meldere pirms daudziem gadiem atceras, ka kāds pāris slēdzis laulību jau trešo reizi savā dzīvē: “Atvadoties, neko konkrētu nedomādama, noteicu: “Tad uz tikšanos nākamajā reizē!”“

Dažreiz ātri jārod risinājums kādā situācijā, piemēram, ceremonijā B. Meldere pamanījusi, ka līgavai nav līgavas pušķa: “Es atceros, ka pirms ceremonijas to redzēju! Izrādās, no satraukuma tas bija piemirsts līgavas istabā. Mēģināju ātri situāciju labot, un ceremonijas zāli pāris jau atstāja ar līgavas pušķi rokās.”

B.Melderei īpašu gandarījumu sniedz pāru pozitīvās atsauksmes par viņas vadīto laulības reģistrācijas ceremoniju: “Ir patīkami saņemt šādus labus vārdus un apzināties savu sūtību! Turklāt es lepojos, ka ar vīru kopā esam 42 gadus, un katru gadu viņš man dāvina puķuzirņu pušķīti kā toreiz... Ne velti mums ir trīs lieliski bērni un seši fantastiski mazbērni!”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.