Menu
 

Reemigrācijas pilotprojekta gaitā Latvijā atgriezušās 64 ģimenes

  • Autors:  LETA
Reemigrācijas pilotprojekta gaitā Latvijā atgriezušās 64 ģimenes arhīvs

Līdz jūlija beigām reemigrācijas pilotprojekta gaitā Latvijā atgriezušās 64 ģimenes, Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēdē paziņojis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Reģionālās politikas departamenta pārstāvis Varis Putniņš.

Ministrijas pārstāvis atzinis, ka "pilotprojekts jau šobrīd ir pārsniedzis visas gaidas", apzināts ievērojams skaits ārvalstīs dzīvojošo latviešu, un uz jūlija beigām apkopotie dati liecina, ka Latvijā pilotprojekta gaitā kopumā atgriezušās 64 ģimenes, aģentūru LETA informēja VPR sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Norberte. Putniņš arī uzsvēris, ka jāturpina izmantot prasmes un zināšanas, ko ieguvuši reemigrācijas koordinatori saziņai ar ārvalstīs dzīvojošajiem.

Savukārt reemigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Ija Groza VPR pārstāvjus informējusi, ka līdz šim viņa ir sazinājusies ar 65 ģimenēm, no kurām 50 ģimenēm sagatavojusi individualizētus piedāvājumus, atbildot arī uz dažādiem jautājumiem un neskaidrībām. Kopumā pilotprojekta gaitā Vidzemē uz dzīvi no ārvalstīm atgriezušās jau 13 ģimenes, savukārt vēl 15 ģimenes plāno atgriezties vēl šogad vai nākamgad.

Reemigrantus interesē, kā nodrošināt bērnam skolā asistentu, ja bērns nerunā latviski, kā pārreģistrēt ārvalstīs esošu uzņēmumu uz Latviju, kā pielīdzināt ārvalstīs iegūto izglītību, kā atjaunot autovadītāja apliecību, klāstījusi Groza, piebilstot, ka liela ietekme uz reemigrantu lēmumu par atgriešanos ir ģimenei, draugiem, kā arī noskaņojumam, kas valda apkārtējā sabiedrībā.

"Diskutējot par reemigrācijas pilotprojektā iecerēto, pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību uz to, ka nozīmīgs ir arī preventīvais darbs, lai apturētu aizbraucēju plūsmu, kā arī rosināja izmantot pilotprojekta gaitā radušos secinājumus, lai uzlabotu pašmāju vidi, piemēram, reaģējot uz reemigrantu komentāriem par valsts iestāžu komunikāciju ar iedzīvotājiem, atbildot uz kādu tiem aktuālu jautājumu. Pilotprojekta mērķgrupas pārstāvji ne reizi vien aizrādījuši, ka saņemtās atbildes uz jautājumiem ir ļoti formālas, skaidrotas, citējot normatīvo aktu pantus, tādējādi apgrūtinot saprast atbildi pēc būtības. Tieši tāpēc augsti vērtēta iespēja sazināties ar reemigrācijas koordinatoriem un brīvas sarunas formā noskaidrot sev interesējošos jautājumus," informēja VPR pārstāve.

Jau vēstīts, ka šogad VARAM īstenojusi pilotprojektu pašvaldībās reemigrācijas veicināšanai "Reģionālās reemigrācijas koordinators".

Četru mēnešu laikā kopš koordinatoru tīkla izveides 587 ģimenes ir sazinājušās ar kādu no pieciem koordinatoriem ar pieprasījumu pēc informācijas. Kopējais cilvēku skaits šajā ģimenēs ir 1436 cilvēki un 601 personai ir sagatavots personalizēts informācijas piedāvājums.

(informācija precizēta)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.