Menu
 

Aptauja: 28% Latvijas iedzīvotāju galvenais iemesls sava mājokļa iegādei ir nevēlēšanās īrēt vai dzīvot ar vecākiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Gandrīz trešdaļa Baltijas valstu iedzīvotāju (28 %) pieņēmuši lēmumu iegādāties savu mājokli, jo vairs nevēlējās dzīvot ar vecākiem vai turpināt īrēt dzīvesvietu, liecina “Luminor” bankas aptaujas rezultāti. 16 % Latvijas iedzīvotāji kā svarīgus iemeslus minējuši arī labu brīdi nekustamā īpašuma iegādei un vēlmi iekārtot savu īpašumu atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām.

Lietuvā un Igaunijā labvēlīgu situāciju mājokļu tirgū izmanto nedaudz mazāk iedzīvotāju (10 %), savukārt brīvība mājokli iekārtot pēc saviem ieskatiem svarīgāka ir kaimiņiem – Lietuvā šādu atbildi snieguši 24 %, bet Igaunijā – 21 % aptaujāto.

Gandrīz puse no aptaujātājiem nenožēlo mājokļa iegādi un arī šobrīd būtu izdarījuši tādu pašu izvēli – visapmierinātākie ir Igaunijas iedzīvotāji (49 %), kam seko Latvijas (42 %) un Lietuvas (39 %) rezidenti. Daļa aptaujāto tomēr atzīst, ka šobrīd visticamāk būtu rīkojušies citādi. 17 % Latvijas, 18 % Igaunijas un 21 % Lietuvas iedzīvotāju atzīst, ka būtu veikuši rūpīgāku īpašuma apsekošanu.

Aptuveni desmitā daļa Baltijas iedzīvotāju secina, ka šobrīd veiktu rūpīgāku apkārtnes un infrastruktūras izpēti, dziļāk iepazītos ar nekustamā īpašuma tirgu un cenām, kā arī noskaidrotu dzīvesvietas tiesisko statusu.

“Aptuveni puse Baltijas valstu iedzīvotāju īpašumu iegādājas vecuma posmā no 25-34 gadiem, taču aptauja liecina, ka igauņi ir gatavi mājokļa iegādei nedaudz agrāk, bet latvieši šo lēmumu atliek uz vēlāku laiku. Tas skaidrojams ar atšķirīgo ienākumu līmenis katrā valstī, jo Igaunijā vidējā neto alga ir visaugstākā, bet Latvijā – viszemākā, tādēļ igauņi var ātrāk sakrāt pirmajai iemaksai un citiem ar īpašuma iegādi saistītiem izdevumiem,” secina “Luminor” mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

“Pēc 45 gadu sasniegšanas īpašumu iegādes apjoms būtiski samazinās, un šajā vecuma posmā jaunu dzīvesvietu iegādā­­­jas vairs tikai mazāk nekā 7 % Baltijas iedzīvotāju. Tas ir saprotami, jo daļa savu īpašumu jau ir nopirkuši, un jo tuvāk pirms pensijas vecumam, jo samazinās maksimālais pieļaujamais kredīta termiņš un ir sarežģītāk saņemt hipotekāro kredītu.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.