Menu
 

Mākslu terapijas projekta ietvaros sniedz palīdzību ģimenēm, kurās ir bērns ar īpašām vajadzībām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Noslēgumam tuvojas Baltijas – Ziemeļvalstu projekts “Radīsim tiltus kopā: mākslu terapija ģimenēm, kurās ir bērns ar īpašām vajadzībām”, kas pievērš sabiedrības uzmanību sociāli aktuālai tēmai – to ģimeņu labizjūtai, kurās ir bērns ar īpašām vajadzībām.

“Laikā, kad sabiedrība aktīvi diskutē par ģimenes jēdzienu, lomu un vērtību, mēģina konstruēt un rekonstruēt, nereti tiek aizmirsts un nepietiekami novērtēts jau esošo ģimeņu stāvoklis. Vēl arvien sabiedrībā valda stereotipi un priekšstati, kas traucē īpašo bērnu ģimeņu plašākai iesaistei un integrācijai kopējās sistēmās (attieksme, skolas, piekļuve sabiedriskām vietām u.c.),” pastāstīja projekta vadītāja un sertificēta deju un kustību terapeite Simona Orinska.

“Īpašā riska zonā ir īpašo bērnu brāļi un māsas, jo tiem pietrūkst vecāku uzmanības, kas var veicināt kā psiholoģisku, tā psihisku probēmu attīstību nākotnē. Projekts aicina pārskatīt šos priekšstatus, lai veicinātu iekļaujošākas sabiedrības attīstību Latvijā. ”

Projekta ietvaros trīs mēnešu laikā notika 10 bezmaksas mākslu terapijas grupu sesijas vecākiem un 10 sesijas īpašo bērnu brāļiem un māsām Latvijā un Lietuvā. Projekta dalībniekiem vecākiem tika sniegta iespēja atslēgties no ikdienas skrējiena,veltot laiku tikai sev, satikt citus vecākus ar līdzīgām problēmām un vienam otru iedvesmot. Brāļiem un māsām mākslas terapijas grupā bija iespēja iepazīt, apzināties un paust dažādas emocijas ar mākslas materiālu starpniecību, kā arī mijiedarboties un tuvāk iepazīt vienam otru.

Īsi pirms valstī noteiktajiem ierobežojumiem notika svinīgs projekta noslēgums, kura laikā tika veikts apkopojums par iegūto un pieredzēto – bērni veidoja savu darbu izstādi, kas tapuši projekta laikā, mammas dalījās pieredzē caur deju un kustību, “un visi kopā izjutām gandarījumu par piedzīvoto, kā arī vēlmi turpināt, jo pshioemocionālais atbalsts šīm ģimenēm ir vitāli nepieciešams arī turpmāk,” informēja projekta īsetnotāji.

Labdarības organizācijas “Palīdzēsim.lv” vadītāja Ilze Skuja: “Ikdienā strādājam ar ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Nereti visa vecāku uzmanība un līdzekļi tiek veltīti bērnam ar īpašām vajadzībām, bet veselais jūtas aizvainots un pamests novārtā. Vecākiem bieži nepietiek ne laika, ne finanšu savam veselajam bērnam. Vecāki mēdz piedzīvot kā fizisku, tā emocionālu izdegšanu, izstumšanu, izolāciju un vientulību. Bieži vien īpašo bērnu aprūpei vecāki velta visu savu dienu un dzīvi, liedzot sev socializēties, iegūt jaunu pieredzi un dzīvot pilnvērtīgi. Tādēļ esam pateicīgi par iespēju “Palīdzēsim.lv” redzes lokā esošajām  ģimenēm piedalīties šāda veida projektā.”

Mākslu terapija ir veselības aprūpes virziens, kas radošā formā, izmantojot mākslas materiālus, ķermeņa kustību un/vai rekvizītus, ļauj ģimenēm piedzīvot kopības un pieņemšanas izjūtu, sniedz atbalstu emociju izpausmei, kā arī iekšējo resursu un iespēju apzināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.