Menu
 

Eksperti akcentē aprūpētāja atvaļinājuma nepieciešamību, rūpējoties par ģimenes locekļa veselību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai varētu pilnvērtīgi rūpēties par ģimenes locekļa veselību, nepieciešams aprūpētāja atvaļinājums, Labklājības ministrijas un tās sociālo partneru rīkotajā tiešsaistes diskusijā "Iespēja īslaicīgi aprūpēt vai atbalstīt tuvinieku - kas jāzina par aprūpētāja atvaļinājumu?" uzsvēra nozares eksperti.

Tiešsaistes diskusijas laikā eksperti pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar gaidāmo Eiropas Savienības direktīvu par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem prasībām. Tā paredz piecu darba dienu ilgu aprūpētāja atvaļinājumu gada laikā darbiniekiem, kas aprūpē vai atbalsta ģimenes locekli, ar kuru dzīvo vienā mājsaimniecībā un kurai veselības apstākļu dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts.

Latvijas Darba devēju konfederācijas drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns atzīmēja, ka piecas dienas gadā ir ļoti maz un tās nerisina ar aprūpi saistītās problēmas gadu garumā, tomēr tas ir neliels pretimnākošs solis no valdības puses. Pagaidām gan nav zināms, vai tās būs apmaksātas.

"Pirmās emocionālās palīdzības" mamma un biedrības "Tēvi" vadītāja Elīna Kļaviņa norādīja, ka paredzētais aprūpētāja atvaļinājums varētu nedaudz atvieglot darbinieka ikdienas slogu. Viņasprāt, uztraucoties par ģimenes locekļa veselības stāvokli darba laikā, zūd darba kvalitāte, rodas papildu stress, domājot, ka darba devējs varētu atlaist, jo darbinieks nespēj veikt pilnvērtīgi veikt savus pienākumus. Šī iemesla dēļ darbinieki nereti ir spiesti mainīt savu nodarbošanās jomu un meklēt darbu, kas ļautu apvienot gan darba, gan aprūpes pienākumus.

Pašlaik, lai dotos palīgā vecākiem vai vecvecākiem apmeklēt ārstu, sniegtu atbalstu vai aprūpētu tuviniekus medicīnisku iemeslu dēļ, darbiniekiem visbiežāk draudzīgi jāvienojas ar darba devēju vai arī jāizmanto bezalgas atvaļinājuma vai slimības lapas sniegtās iespējas.

Plānots, ka direktīva stāsies spēkā 2022.gada 2.augustā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.