Menu
 

Aptauja: 37% Latvijas ģimeņu maltītes gatavo kopā ar bērniem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Maltītes gatavošana ģimenei var būt jauks iemesls kopā būšanai ar pilngadīgiem un nepilngadīgiem bērniem, kuri dzīvo kopā ar vecākiem. Kā liecina “Rimi” veiktā aptauja, 37% Latvijas ģimeņu bērnu labprāt rosās virtuvē, turklāt to dara gan patstāvīgi, gan kopā ar vecākiem.

Līdz 18 gadu vecumam ēdiena pagatavošanā iesaistās 64% bērnu. No tiem trešā daļa to dara dažreiz, 21% – regulāri kopā ar vecākiem, bet katrs desmitais ar šo uzdevumu regulāri tiek galā patstāvīgi. Savukārt cilvēkam pieaugot, aug arī interese par rosīšanos virtuvē: 79% jauniešu, kas vecāki par 18 gadiem, palīdz saviem vecākiem gatavot, turklāt 27% to dara patstāvīgi ikdienā, liecina aptaujas dati.

Kā rāda aptauja, ģimenes, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, mājsēdes laikā biežāk nekā agrāk sākušas izvēlēties viegli pagatavojamus ēdienus, kuru gatavošanā savu roku var pielikt arī bērni – dažādus salātus (16%), uzkodas un sviestmaizes (14%), graudaugu ēdienus un putras (13%), zupas (12%).

“Rimi gardēdis” Normunds Baranovskis iesaka divas gardas receptes, ko varēsiet pagatavot kopā.

Nūdeļu zupa
Ideāla maltīte, lai sasildītos pēc aktīvas ārā būšanas (4 pers., 15 min).

Nepieciešams: 500 ml buljona (mājās gatavots buljons vai 1 buljona kubiņš uz 500 ml ūdens), 1 burkāns, 100 g saldētu zaļo zirnīšu, 50 g plato rīsu nūdeļu, 2 sīpolloki, 2 olas, 1 ēdamk. eļļas.

Pagatavošana
Katlā sasildi buljonu. Burkānu saskuj plānās strēmelēs un sagriez stienīšos. Liec buljonā sildīties 5 minūtes. Pievieno nūdeles un zirnīšus, karsē buljonu vēl 3 minūtes. Sakul ar dakšu olas un sakarsētā pannā ar eļļu uzlej plānā kārtā. Apcep kā plāno pankūku. Sarullē to un sagriez strēmelēs. Pasniedzot liec šķīvī, papildinot ar smalki sagrieztiem sīpollokiem.

Burtiņpasta tomātos ar kraukšķīgām pupām
Ekoloģisku ēdienu un vienkāršu garšu cienītājiem (4 pers.,15 min)

Nepieciešams: 1 pac. ABC pastas ICA, 1 pac. tomātu un bazilika mērces, 1 pac. “Cannellini” pupiņu, 1,5 ēdamk. olīveļļas.

Pagatavošana
Novāri pastu, kā norādīts uz iepakojuma. Pupiņas nosusini, izmantojot papīra vai lina dvielīšus. Ber tās uz cepamās plāts un apslaki ar olīveļļu. Cep 200 grādos 12–15 minūtes. Kad pasta novārījusies, nokās to un pievieno mērci. Ja bērnudārznieks ēd makaronus ar mērci atsevišķi, sasildi to atsevišķi. Pasniedz kopā ar kraukšķīgām pupām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.