Menu
 

Rīgas reģionā sagatavoti atbalsta plāni 196 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Biedrības “Centrs Valdardze” valdes priekšsēdētāja Eva Sāre-Aizsilniece. Foto - rpr.gov.lv Biedrības “Centrs Valdardze” valdes priekšsēdētāja Eva Sāre-Aizsilniece. Foto - rpr.gov.lv

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros Rīgas plānošanas reģionā tiek veikta papildu bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vajadzību izvērtēšana un individuālu atbalsta plānu izstrāde, kas ļaus tiem izmantot projektā paredzētos un apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.  Kā informēja Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja Annele Tetere, šobrīd atbalsta plāni jau sagatavoti divām trešdaļām jeb 196 no 300 sociālo dienestu pieteiktajiem bērniem.

Šī ir otrā šāda izvērtēšana šī projekta ietvaros. Pirmajā posmā 2016. – 2017.gadā  līdzīgi tika izvērtēti aptuveni 490 bērni ar funkcionāliem traucējumiem, no kuriem lielākā daļa jau  ir saņēmuši projektā apmaksātus sociālos pakalpojumus.

“2021.gadā tika uzsākta aptuveni 300 reģionā dzīvojošo bērnu ar funkcionāliem traucējumiem individuālu vajadzību izvērtēšana un atbalsta plānu izstrāde. Tā nodrošinās dalību deinstitucionalizācijas projektā, kas dod iespēju izvērtētajiem bērnam saņemt līdz 100 sociālās rehabilitācijas pakalpojuma reizēm bērna dzīves kvalitātes uzlabošanai pie vecāku izvēlēta speciālista. Atbalstu projektā var saņemt arī bērna vecāki vai audžuvecāki, ja bērns dzīvo audžuģimenē. Izvērtēšanas otro posmu plānots pabeigt 2022.gadā. Visvairāk bērni tiks izvērtēti Jūrmalas, Ogres, Salaspils, Ādažu un Tukuma novados,” pavēstīja A.Tetere.

Ņemot vērā līdzšinējos deinstitucionalizācijas projekta sasniegumus, pieprasītākie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem ir sociālās rehabilitācijas un aprūpes pakalpojums. Starp citiem pakalpojumiem var minēt “atelpas brīža”, dienas aprūpes centra pakalpojumus.  Bērni saņem ļoti plašu klāstu sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, tostarp ergoterapiju, fizioterapiju, kanisterapiju, mākslas terapiju, psihologa konsultācijas, logopēda konsultācijas, hidroterapiju, reitterapiju un citus.

Savukārt bērnu vecāki, bērnu likumiskie pārstāvji vai audžuģimenes arī var saņemt dažādus atbalsta plānā norādī sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, psihologa, rehabilitologa, fizioterapeita konsultācijas, kā arī psihoterapiju, hidroterapiju un ārstniecisko masāžu.

“Pie bērniem uz mājām dodas ekspertu komanda, kas iedziļinās bērnu patiesajās vajadzībās, izmantojot Labklājības ministrijā apstiptinātu vērtēšanas veidu, un izvērtē nepieciešamību pēc noteiktiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. Mūsu komandu veido 4 sociālie darbinieki, 4 psihologi, 3 fizioterapeiti un 2 ergoterapeiti. Darbu veicam četrās komandās. Pandēmija rada jaunus izaicinājumus šīs izvērtēšanas veikšanai, bet esam atraduši piemērotākos risinājumus, lai neciestu izvērtēšanas kvalitāte. Salīdzinot ar pirmo izvērtēšanas posmu, kad projekts tikai sākās, šoreiz ģimenes ir zinošākas, jo vieglāk ir iegūt informāciju par projekta norisi,” atzinusi biedrības “Centrs Valdardze” valdes priekšsēdētāja Eva Sāre-Aizsilniece. Šī ir organizācija, kura ieguvusi tiesības veikt izvērtēšanu Rīgas plānošanas reģionā.

Lai pieteiktu bērnu dalībai projektā, likumiskajam pārstāvim bija noteiktā laika posmā jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā un jāraksta iesniegums par dalību projektā. Bērnu individuālo vajadzību izvērtēšanas un atbalsta plānu izstrādei varēja pieteikt arī audžuvecāks, šo procesu saskaņojot ar bāriņtiesu.

Deinstitucionalizācijas projektu Rīgas plānošanas reģionā virza un koordinē Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar tā teritorijā esošajā pašvaldībām – Ādažu, Jūrmalas, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Tukuma pašvaldībām. Rīgas plānošanas reģionā projekts tiek īstenots ar devīzi “Sirdsdomas jaunai dzīvei”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.