Menu
 

Foto: Dabā, darbā un visi kopā – Saulgrieži Sējas pagasta saimniecībā "Augšbirzes" Apriņķis.lv

  • Autors:  Baiba Stjade, Saulkrasti.lv
Foto - Pēteris Gertners Foto - Pēteris Gertners

“Mans Viktors var visu, māmiņ! Viņam tak cilvēkam zelta rokas!” Šo leģendāro filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsās” citātu varētu attiecināt uz Saulkrastu novada Sējas pagasta saimniecības “Augšbirzes” saimnieku Jāni Birzkalnu, kurš pats sametinājis, uzstādījis saimniecības lielās siltumnīcas un kopā ar sievu Elīnu nodarbojas ar aveņu, zemeņu, kazeņu, dažādu zaļumu audzēšanu. Pats interesantākais šajā stāstā ir tas, ka ikdienā Jāņa darbs ir apkures sistēmu uzstādīšana mājokļos, bet sieva Elīna ir māksliniece, savu raženo saimniecību abi sākuši bez jebkādām zināšanām augļkopībā.

Uz jautājumu “Kā nonākuši pie secinājuma, ka jāveido saimniecība?”, saimnieks Jānis atbild: “Iegādājāmies zemes gabalu. Gan sievasmāte, gan mana mamma iestādīja avenes, es palīdzēju gan vienai, gan otrai, jāappļauj, jāmēslo, bet kaut kā ātri vien sapratu, ka nebūs darīšana, ja gribi kaut ko nopelnīt, tad uz atklāta lauka stādītās neder. Aizbraucu pie drauga uz Skulti, kurš nodarbojies ar aveņu audzēšanu, nopētīju siltumnīcu un parādījās azarts, varbūt mēs arī varētu pamēģināt.

Ieraudzīju “ss.com” sludinājumos lētas metāla trubas un par pēdējo naudu nopirku. Garajos ziemas vakaros pats sametināju un tā tapa pirmā siltumnīca, tad otrā un tagad mums jau ir četri lieli angāri, kuros lielākoties podos audzējam avenes, zemenes pagaidām pašu lietošanai, dažādu šķirņu salātus, garšaugus.”

Raugoties apkārt, cik glīti nopļauta zāle, sārtojas zemenes, un visapkārt, kā jau dabā, viss ir kustībā, kamenes riņķo ap aveņu ziediem, tuvojoties Saulgriežiem, rodas tāda pacilātības un labi padarīta darba sajūta. Lai viss tiktu sakopts, sastādīts, darba rokas pieliek ikviens ģimenes loceklis, sākot no pašiem mazākajiem un beidzot ar vecvecākiem.

Visnomierinošākais un patīkamākais darbs saimniecībā esot zāles pļaušana, jo tad mierīgi var izvēdināt galvu, apdomāt labākos risinājumus ikdienas problēmām, un tik tikko pļautās zāles smarža ir tik patīkama.

Līdz aveņu sezonai vēl drusciņ jāpaciešas, toties salāti aug griezdamies, tie tiek audzēti podiņos speciāli veidotās trubās. Ja saimnieks stāsta par patīkamajiem darbiem, tad nevaram nepajautāt, kas sagādā vislielākās raizes?

Jānis Birzkalns: “Mirklī, kad ieej siltumnīcā un saproti...ooo, aveņu tik daudz, kur mēs viņas liksim? Bet nekad nekas nav pāri palicis! Savu produkciju realizējam gan Saulkrastu, gan Skultes tirgū. Tā kā jau trešo gadu spējam nodrošināt svaigu, veselīgu un gardu produkciju, turklāt esam vietējie, pircēji to ļoti novērtē un viss veiksmīgi tiek realizēts.”

To, ka saimniecībā valda mākslinieciska noskaņa, pamanīs ikviens...pie sienas izkārti sievas Elīnas mākslas studijas darbi, dažādu krāsu gammās puķes glīti stādītas pat puķudobēs. Kur saimnieka spēks un darba tikums, tur blakus sievas maigums un krāsu pasaule. Elīna smaidot noteic, neskatoties, ka saimniecībā darba daudz, otas netiek aizmirstas. Mākslas plenēri saimniecībā tiek rīkoti katru gadu.

Lai spētu darboties, nepieciešama enerģija. “Viss mijiedarbojas, dabas krāšņums, ziedēšana, ražas laiks... tas viss ir jāsajūt, audekls ir tas, kur varu izpausties, kur smelties enerģiju, lai varētu to nodot savam vīram, ģimenei un pasaulei,” pauž Elīna Birzkalne.

Piedzīvot Saulgriežus – tas ir kaut kas maģisks. Katru gadu radi, draugi sanāk kopā kuplā skaitā, lai kopīgi svinētu. Gatavošanās svētkiem notiek nedēļu pirms tam, siera siešana uzticēta sievasmātei Helgai Odiņai, kuras gatavotais Jāņu siers tik maigs un gaisīgs. Recepte unikāla, jo siera sastāvā nav biezpiena, tikai piens un krējums! Iemīļota tradīcija ir pliko skrējiens – kailuma maģija. Un protams, kā tad bez bagātīgi klāta galda, putojoša alus kausa un kvasa.

Tā kā saimnieks ir Jānis, Elīna par savu pienākumu uzskata nopīt visbrangāko ozollapu vainagu savam vīram un Jāņu naktī, kā jau visi, sagaida saullēktu un pateicas visumam par vislabāko, kas mums ir!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.