Menu
 

Aptauja: 37% skolēnu kabatas naudu saņem bankas kontā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā trešdaļa (37%) bērnu un jauniešu vecumā no 7 līdz 17 gadu kabatas naudu personīgajiem tēriņiem no vecākiem saņem savā bankas kartē, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. Pētījumā arī secināts, ka bankas konts un maksājumu karte ir nedaudz vairāk nekā pusei (55%) bērnu un jauniešu, savukārt 44% skolēnu bankas konta un maksājumu kartes nav.

“Fakts, ka vairāk nekā pusei Latvijas bērnu un jauniešu ir savs bankas konts, liecina par to, ka daļa vecāku ir gatavi arī saviem bērniem mācīt izmantot bezskaidras naudas norēķinu sniegtās priekšrocības. Vienlaikus redzam, ka ne visi skolēni kabatas naudu saņem savā bankas kontā – 63% to joprojām saņem skaidrā naudā. Igaunijā kabatas naudu uz savas kartes saņem lielākā daļa bērnu (57%), bet Lietuvā – 41%. Redzam, ka starp Baltijas valstīm esam viskūtrākie bezskaidras naudas norēķinu priekšrocību izmantošanā,” uzsver “SEB bankas” Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa.

Savu pirmo maksājumu karti jaunā paaudze visbiežāk saņem vecumā no 11 līdz 14 gadiem (47%). Savukārt vecumā no 7 līdz 10 gadu vecumam maksājumu karti ir saņēmuši 29% bērnu, bet piektā daļa (21%) skolēnu savu pirmo maksājumu karti saņēmuši vecumā no 15 līdz 17 gadiem.

Salīdzinot visas Baltijas valstis, Latvijas skolēni ir vistaupīgākie, lai arī vidējās kabatas naudu apmērs starp visām trim valstīm ir līdzīgs. Vidēji skolēni Latvijā, kuri izmanto maksājumu karti, vienā pirkumā iztērē 5,80 eiro, kamēr Igaunijā tie ir 7,60 eiro, bet Lietuvā – 8,70 eiro. Visbiežāk kabatas nauda tiek tērēta lielveikalos (47,5%), kā arī ātrās ēdināšanas iestādēs (10,25%). Taču nereti tiek izmantoti arī dažādi citi profesionālie pakalpojumi (8,27%), iegādātas mājas preces (3,65%) vai izmantoti transporta pakalpojumi (3,07%).

Elīna Kalniņa uzsver, ka ir būtiski jau no mazotnes sekmēt bērnu finanšu pratības paaugstināšanos un atbildīgu apiešanos ar saviem finanšu līdzekļiem. Bērnu un jauniešu radināšana pie bezskaidras naudas norēķiniem ir viens no soļiem, kā to veicināt, kā arī nenoliedzami tas ir daudz drošāk nekā skaidras naudas nēsāšanas kabatā vai maciņā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.