Menu
 

Tiesībsargs Juris Jansons aicina ģimeni atdalīt no laulības jēdziena

  • Autors:  Jauns.lv
Tiesībsargs Juris Jansons aicina ģimeni atdalīt no laulības jēdziena Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons aicinājis veidot jaunu juridisku izpratni par ģimeni, kas to nošķir no "laulības" (savienības starp vīrieti un sievieti) jēdziena. "21. gadsimta ģimene vairs nebalstās tikai uz seksuālām vai asinsradnieciskām saitēm, bet gan uz to, kā cilvēki izvēlas veidot kopdzīvi. Laulība nav vienīgā ģimenes forma," uzsver tiesībsargs. Šī tiesībsarga ideja sabiedrībā izraisījusi plašu rezonansi, un vairākums Jansona izteikumus par ģimenes jēdziena atdalīšanu no laulībām sauc par murgiem.

Jansons aicina veidot vienotu izpratni par Satversmē iekļauto ģimenes jēdzienu un valstī paredzēt juridisku ietvaru dažādu ģimenes formu atzīšanai. Viņaprāt, kā viens ģimenes juridiskā ietvara risinājums iespējams notariāli nostiprināts akts ar publisku paziņojumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", ka cilvēki (kuri oficiāli nav saistīti laulības saitēm) sevi ir identificējuši kā ģimeni.

Interneta lietotāji plaši komentē šo tiesībsarga ierosmi, un vairākums no viņiem uzskata, ka Juris Jansons ir "saspiedis galvu" un maldās trīs priedēs.

"Jauns.lv" jau rakstīja, ka Jansons aicinājis: "Mūsdienu ģimene ir sociāla un ekonomiska vienība, kur seksualitātes vai dzimuma aspektam nebūt vairs nav dominējošā loma. Un valstij būtu jārespektē un jāizveido juridisks ietvars, lai aizsargātu gan tās ģimenes, kuru pamatā ir laulība, gan tās, kurās cilvēki izvēlas kopdzīvi ekonomisku, sociālu vai seksuālu attiecību dēļ bez laulības saitēm."

Tiesībsargs atgādinājis, ka Satversmes 110. pants nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti –, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Līdz ar to Satversme jau tagad nošķir laulību no ģimenes visplašākajā izpratnē. Tiesībsarga aicinājums izveidot juridisku ietvaru dažādām ģimenes formām vērsts uz objektīvās realitātes respektēšanu un juridiska ietvara sakārtošanu, kas pozitīvi ietekmētu daudzus Latvijas iedzīvotājus.

"Uzskatu, ka ir pienācis laiks, lai politiķi respektētu faktu, ka ievērojama sabiedrības daļa izjūt vajadzību sakārtot ģimenes jēdzienu valstiskā līmenī. Es aicinu skatīties plašāk – tas nav tikai viendzimuma pāru jautājums, tas skar ievērojamu daļu sabiedrības. Latvijas realitāte ir tāda, ka vairāk nekā puse bērnu dzimst ģimenēs, kurās vecāki nav laulāti. Nav mazums situāciju, kur cilvēki izvēlas veidot ģimeni, ja gribat, saucat to par mājsaimniecību, jo tā ir ekonomiski izdevīgāk. Piemēram, pie manis uz konsultāciju reiz atnāca divas kundzes, kuras, lai nodrošinātu cilvēka cienīgu dzīvi, dzīvoja kopā dzīvoklī, kas piederēja vienai, bet iztika no līdzekļiem, kas iegūti no otras kundzes mājokļa pārdošanas. Un šādu vai līdzīgu piemēru nav maz," stāstīja Jansons.

Raksta pirmpublicējums pieejams šeit.


atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.