Menu
 

Atkarību krīze ģimenē. Ko darīt? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

“Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcijā vērsās kāda satraukta mamma, kuras bērns ir ticis pieķerts narkotiku lietošanā. Puisim ir nepilni piecpadsmit gadi, viņš aug normālā trīs bērnu ģimenē, un mamma uzskata, ka galvenais iemesls narkotiku lietošanai ir vecāko skolas biedru negatīvā ietekme un narkotiku vieglā pieejamība daudzajos interneta čatos un vietnēs. No mammas emocionālā stāstījuma kļuva skaidrs, ka vecāki jūtas apjukuši un nezina, kur vērsties pēc palīdzības, kur meklēt risinājumu.

Trauksmi ceļ mediķi

Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi ir novērojuši, ka narkotisko vielu lietotāju skaits pieaug. Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn ar narkotisko vielu lietošanu saistītu izsaukumu skaits ir būtiski pieaudzis: 2021. gadā bijuši vidēji 196 izsaukumi mēnesī, bet pagājušajā gadā – jau vidēji 233 izsaukumi mēnesī. Kopumā gada laikā izsaukumu skaits narkotisko vielu lietošanas dēļ pieaudzis gandrīz par 500 gadījumiem. Līdzīga situācija vērojama arī šogad. Izsaukumu skaits uz narkotisko vielu lietošanu turpina pieaugt, un pašlaik tie ir vidēji 253 izsaukumi mēnesī jeb astoņi izsaukumi diennaktī.

Valsts policija pērn mācību gada laikā katru mēnesi veikusi aptuveni 20 reidu, lai pārbaudītu, vai skolēni neglabā narkotikas.

Bezsamaņa, neelpo – tādi nereti ir izaukuma motīvi pie jauniešiem, kas pārdozējuši narkotikas. Mediķiem ir labi redzami “pīķi”, kad jaunās narkotikas ienāk Latvijā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā stāsta, ka arī no narkotisko vielu lietošanas mirušo ar katru gadu ir vairāk. Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn bijis uz pusi vairāk nāves gadījumu pārdozēšanas dēļ – trīspadsmit izsaukumi, kad cilvēka dzīvību glābt vairs nevarēja. Savukārt šā gada pirmajos divos mēnešos saistībā ar narkotisko vielu lietošanu izdzisušas jau trīs cilvēku dzīvības, no kuriem vecākajam bija trīsdesmit pieci gadi, bet divos gadījumos tie bija tikai septiņpadsmit gadus veci pusaudži.

Iemesls – sintētiskie opioīdi

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra speciālisti uzskata, ka iemesls šai aizvien drūmākajai situācijai ir popularitāti guvušie sintētiskie opioīdi, īpaši nitazēnu grupas narkotikas. Centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna jau ir informējusi, ka izotonitazēns ir salīdzinoši jauns spēcīgs nitazēnu grupas sintētiskais opioīds – sevišķi bīstama narkotiskā viela, kas līdzinās morfīnam un fentanilam.

Ārste skaidroja, ka šīs narkotiskās vielas iedarbība uz cilvēka organismu ir īpaši spēcīga. Atkarības veidošanās potenciāls ir tāds pats kā morfīna gadījumā, bet viela ir simt reižu spēcīgāka nekā morfīns, tādēļ ir ļoti liels pārdozēšanas risks, jo ne vienmēr atkarīgais zina, ko tieši viņš lieto un kas ir nelegāli iegādātās vielas sastāvā.

Kur vērsties pev palīdzības?

Kādas ir pašvaldību iespējas palīdzēt vecākiem, ja ir konstatēts, ka jaunietis ir sācis lietot narkotiskās vielas? “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar vairākām Pierīgas novadu pašvaldībām, un to sniegtās atbildes liecina, ka novadu sociālajiem dienestiem situācija nav sveša un jau šobrīd ir pieejamas speciālistu konsultācijas, atbalsta grupas vai ir iespēja vērsties Pusaudžu resursu centrā, kur vecāki var saņemt palīdzību un nejusties atstāti vieni krīzes brīdī.

Ķekavā izvērtē individuāli

Ķekavas Sociālā dienesta vadītāja Agnese Mence-Katkeviča “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja, ka galvenais ir saprast un iedziļināties katras ģimenes situācijā individuāli, jo katra situācija ir atšķirīga. “Ķekavas novadā deklarētie klienti var vērsties Sociālajā dienestā, lai kopā ar sociālo darbinieku pārrunātu situāciju, noskaidrotu iespējamo nepieciešamo atbalstu un piesaistītu atbilstošus pakalpojumus. Sociālā dienesta ietvaros varam nodrošināt atkarības speciālista konsultācijas, narkologa, psihiatra un psihologa konsultācijas, sociālā darbinieka darbā ar jauniešiem konsultācijas. Katrs gadījums ir izskatāms individuāli, līdz ar to pirmais solis ir saruna, konsultācija ar Ķekavas Sociālā dienesta Atbalsta nodaļas ģimenēm ar bērniem sociālo darbinieku darbā ar jauniešiem.”

Izvērtējot situāciju, varot tikt izskatīta iespēja nodrošināt arī cita veida pakalpojumus, kas nav nodrošināmi pašvaldības ietvaros. Ķekavas novads sadarbojoties ar Pusaudžu resursu centra psihologiem un psihoterapeitiem, krīzes centriem un citiem atbalsta nodrošinātājiem.

Siguldā pieejams Pusaudžu resursu centrs

Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga atbildē “Rīgas Apriņķa Avīzei” norāda, ka jau šobrīd neatļautu vielu lietošana ir viena no galvenajām problēmām, ar ko saskaras sociālie darbinieki, kas strādā ar jauniešiem un viņu ģimenēm. Lai gūtu labus panākumus atkarības ārstēšanā, ļoti būtiska ir pašu jauniešu vēlme no tās atbrīvoties. “Daudzi speciālisti ir pārliecināti, ka bez jaunieša paša vēlmes nav iespējams viņam palīdzēt mainīt uzvedību. Un daudzas metodes un tehnikas, ko izmanto sociālajā darbā ar šiem jauniešiem, ir balstītas uz viņa brīvprātīgu piekrišanu mainīties un gatavību pārmaiņu procesam. Sociālie darbinieki var piedāvāt dažādas iespējas mainīt jaunieša uzvedību, attīstīt intereses, iemācīties risināt konfliktus, uzlabot attiecības ar ģimeni. Interešu neesamība, mobings, sliktas attiecības ģimenē nereti ir pamats atkarību izraisošu vielu lietošanas uzsākšanai,” uzsver Kristīne Freiberga.

Siguldā ir Pusaudžu resursu centrs, kur vecāki var vēsties, ja ir nepieciešams atbalsts un jaunietis vēlas problēmu risināt. Pēc Pusaudžu resursu centra konsultācijas vai programmas iziešanas jaunietis un ģimene saņem rekomendācijas problēmas tālākai risināšanai. Ne vienmēr ģimenēm tas izdodas bez citu institūciju iesaistes, ja jaunietim nav vēlmes iesaistīties. 

“Viena no plašākajām mērķa grupām, ar kurām sociālajam darbiniekam ir jāsaskaras, ir jaunieši, kas starpinstitucionālās un starpdisciplinārās sadarbības rezultātā nonāk Sociālā dienesta klienta statusā, proti, jaunieši, kas nonākuši policijas redzeslokā, jaunieši likumpārkāpēji, atkarīgie jaunieši, no vardarbības cietuši jaunieši, tostarp bāriņtiesas redzeslokā nonākušie bērnu tiesību aizsardzības riskā iekļautie gadījumi. Jaunieši, kuriem ir radušās personiskas vai objektīvas grūtības iekļauties vispārējos sabiedrības procesos, tajā skaitā realizēt maksimālo potenciālu, kā to paredz Bērnu tiesību aizsardzības likums un Jaunatnes likums. Piemēram, jaunieši no segregācijai pakļautām grupām, jaunieši, kuri krīt laukā no izglītības jaunieša vajadzībām nepiemērotības dēļ, vai jaunieši, kuriem ir sarežģītāks, grūtāks pusaudžu un pārejas process,” turpina K. Freiberga.

2022.gadā Siguldas novadā piecus mēnešus tika realizēta jauniešu programma “Piedzīvo!”, kuras mērķis bija palīdzēt sociālā riska pusaudžiem, izmantojot dabas un piedzīvojumu terapiju. Programma tapa, jo, pēc speciālistu novērojumiem, ne vienmēr pusaudži ir gatavi apmeklēt terapeita kabinetu, lai risinātu aktuālus, ar mentālo stāvokli saistītus jautājumus, tāpēc tā bija alternatīva iespēja viņiem sniegt nepieciešamo psihoemocionālo atbalstu.

Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja atzīst, ka īstermiņa intervence var būt pilnīgi pietiekama aizliegto vielu lietošanas sākuma posmos. Bet, ja lietošanas modelis liecina par vielu atkarības attīstību, tad sociālajam darbiniekam ir jānovirza pusaudzis uz specializētu terapiju vai ārstēšanas programmu. “Pēc mūsu pieredzes, jauniešiem, kuri lieto psihoaktīvās vielas, terapija visbiežāk tiek piedāvāta ambulatori. Sociālais dienests mēdz palīdzēt ar nokļūšanu pie speciālistiem, ja ģimene nevar to īstenot pati. Taču ir gadījumi, kad jaunietis jānogādā stacionārā, lai saņemtu nepieciešamo palīdzību, medikamentus un būtu prom no ierastās vides. Jaunietim atgriežoties, tiek plānotas turpmākās darbības, lai palīdzētu situācijas risināšanā,” stāsta Siguldas novada Sociālā dienesta vadītāja.

Sociālais dienests piedāvā atbalstu arī vecākiem – sociālā darbinieka konsultācijas, atbalsta grupas, piemēram, “Bērna emocionālā audzināšana”, “Ceļvedis, audzinot pusaudzi”, “Pārvari sava bērna bailes” un citas. Nepieciešamības gadījumā Sociālais dienests izskata iespēju segt izdevumus par ģimenēm un jauniešiem nepieciešamajiem pakalpojumiem, ja tos nevar nodrošināt ģimene pati.

“Sociālajā dienestā pārsvarā nonāk jaunieši, kas jau ir pārkāpuši likumu un saskārušies ar aizliegto vielu lietošanu, nereti – ne pirmo reizi. Bet, sākotnēji saskaroties ar atkarību izraisošo vielu lietošanas problēmu ģimenē, skolā vai citā jaunietim pietuvinātā vidē, svarīgi ir šo jautājumu sākt risināt pirms citu institūciju – policijas, administratīvās komisijas, Sociālā dienesta, bāriņtiesas – iesaistes,” uzsver Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga.

Ādažos un Ropažos ir pieejamas konsultācijas

Ādažu novada pašvaldības vecākais sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Pārums “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja, ka ģimenēm un vecākiem ir pieejami speciālista pakalpojumi: “Pašvaldībā ir atbalsta programmas, lai palīdzētu ģimenēm, kurās šī problēma ir aktuāla. Nepieciešamības gadījumā pašvaldība nodrošina psihologa pakalpojumu, kā arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saskaņā ar individuāli izstrādātu sociālās rehabilitācijas plānu vai korekcijas programmu. Šobrīd gan Ādažu novada pašvaldības Sociālais dienests nestrādā ne ar vienu šādu ģimeni.”

Savu pieredzi darbā ar ģimenēm, kurās ir jaunieši ar atkarību problēmu, “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāja arī Ropažu novada Sociālā dienesta vadītāja Ruta Leišavniece: “Ropažu novada Sociālais dienests nodrošina atbalsta grupas vecākiem, kuru bērniem ir atkarību izraisošu vielu lietošanas pieredze. Šobrīd ir aktīva viena atbalsta grupa. Tāpat ir pieejamas individuālas konsultācijas vecākiem un grupu nodarbības jauniešiem pēc intervences programmas “Indicētā atkarību profilakses intervence 13–25 gadus veciem iedzīvotājiem ar paaugstinātu atkarību izraisošo vielu lietošanas radīto veselības traucējumu attīstības risku”.

Ropažu novada Sociālais diensts piedāvā arī psihologa konsultācijas, kā arī sadarbojas ar Pusaudžu resursu centru, sniedzot vecākiem un pusaudžiem informāciju par centrā pieejamajiem pakalpojumiem.

Saulkrastos var saņemt pabalstu

Lai sniegtu atbalstu pusaudžiem, kas lieto narkotiskās vielas,  Saulkrastu novada Sociālajā dienestā var saņemt sociālā darbinieka konsultācijas un atbalstu nepieciešamo speciālistu un pakalpojumu piesaistē. “Apzinoties problēmas nopietnību, Saulkrastos esam raduši iespēju arī materiāli atablstīt krīzes situācijā nonākušās ģimenes,” uzvser Saulkrastu novada pašvaldības Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade. “Novada iedzīvotājiem ir pieejamas bezmaksas psihologa konsultācijas, kā arī pabalsts 250 eiro gadā medicīnas pakalpojumu samaksai par ārstēšanos no narkotisko vielu atkarības.” Tāpat Saulkrastu novadā vecākiem ir iespēja apmeklēt kursu “Ceļvedis, audzinot pusaudzi”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.