Menu
 

Pieaudzis saņemto ziņojumu skaits par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēdējos mēnešos ir pieaudzis Valsts bērnu tiesību un aizsardzības inspekcijā (VBTAI) saņemto ziņojumu, sūdzību un konsultāciju skaits par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja inspekcijas vadītāja Gunita Kovaļevska.

Piemēram, pēdējā laikā tiek saņemts ievērojami vairāk zvanu pa bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111. Cilvēki sūdzas gan par fizisku, gan emocionālu vardarbību pret bērniem, gan par nepietiekamu aprūpi. Tajā skaitā tiekot saņemtas ziņas arī par jaunu cilvēku apcelšanu un izstumšanu viņu netradicionālās seksuālās orientācijas dēļ, un šajos gadījumos pāridarītāja lomā nereti esot vecāka gadagājuma cilvēki.

Šosezon arī saņemts vairāk sūdzību par bērnu vasaras nometnēm - jūnijā šāda sūdzība bijusi viena, bet jūlijā jau četras, pastāstīja Kovaļevska.

Salīdzinoši lielo saņemto ziņojumu un sūdzību skaitu iestādes vadītāja saista ar nesen skaļi izskanējušajiem vardarbības gadījumiem pret bērniem. Viņa uzskata, ka šie publiski izskanējušie skaudrie stāsti ir pamudinājuši sabiedrību būt vērīgākai, atbildīgākai un neiecietīgākai pret iespējamo vardarbību pret bērniem.

"Patiesību sakot, mēs esam par to pateicīgi. Pat, ja ierauga, ka kaimiņu bērnam ir kaut kas ne tā... Var jau arī nebūt liecinieks vardarbībai, bet, ja ir aizdomas, tad labāk tomēr ir painformēt, un tad mēs iesaistām arī sociālo dienestu, lai noskaidrotu, kāda ir situācija, lai ieraudzītu un paturētu rūpi," sacīja VBTAI vadītāja.

VBTAI bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 darbojas visu diennakti. Tā mērķis ir sniegt bērniem un pusaudžiem psiholoģiska rakstura palīdzību, kā arī rast atbalstu krīzes situācijās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.