Menu
 

Aptauja: Ziemassvētkos svarīgākais ir būt kopā ar ģimeni

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairākums (30,4%) respondentu norāda, ka, domājot par Ziemassvētkiem, pirmais, kas nāk prātā, ir laiks ar ģimeni, kam seko eglīte (17,3%), Kristus dzimšanas diena (16,5%) un piparkūkas (11,7%), liecina “top!” svētku aptaujas dati. Tie ir elementi, kas svētkiem piešķir burvību, bet nozīmi – cilvēki blakus. Nav pārsteigums, ka gandrīz visi (91,9%) aptaujātie Ziemassvētkus svin ar ģimeni vai mīļoto cilvēku (4%), draugiem (1,4%) un mājdzīvnieku.

24.decembra vakars nemainīgi ir iemīļotākais laiks, lai sanāktu kopā pie svētku galda 88,6% respondentu. 28,7% Ziemassvētkus svin 25.decembrī, 10,4% – 26.decembrī jeb Otrajos Ziemassvētkos. Neiztrūkstošs ir arī svētku simbols eglīte – 78,3% respondentu izvēlas dabīgo egli, turpretī 14,2% respondentu, izmantojot mūsdienīgu pieeju, izvēlas mākslīgo eglīti, kas ne vienmēr nozīmē plastmasas kociņu. Citkārt tie ir dažādi radoši risinājumi, piemēram, taisot eglītes no dabā vai sadzīvē pieejamiem materiāliem.

Ne vien eglītes, bet arī mājas rotāšana ir jautra aktivitāte, ko gandrīz puse respondentu sāk līdz ar pirmo Adventi, 18,1% sarosās pāris dienas vai 15,1% nedēļu pirms svētkiem, savukārt naskākie (5,8%) jau uzreiz pēc Valsts svētkiem sarkanbaltsarkanos rotājumus steidz mainīt pret gaismiņām un sniegpārslām, kā arī piepildīt māju ar klasiskajiem Ziemassvētku aromātiem – piparkūku (46,7%), eglītes (24,3%), mandarīnu (23%), kanēļa un karstvīna.

Laikus tiek domāts arī par svētku maltīti, plānojot gan budžetu, gan ēdienkarti, gan produktu iegādes plānu. Cilvēki galvenokārt (46,2%) uzklausa visu ģimenes locekļu vēlmes, ievēro tradicionālās receptes (24,7%) vai izpēta akciju piedāvājumus (14,5%). Citi seko līdzi jaunākajām un aktuālākajām svētku receptēm (9,7%), kamēr daži (4,9%) svētkos sevi un tuviniekus lutina ar izmeklētākiem un dārgākiem produktiem. Gandrīz puse respondentu svētku maltītei gatavi tērēt 50 – 100 eiro, daļa (39%) plāno iekļauties 20 – 50 eiro robežās, kamēr daži (11,5%) tērēs vairāk nekā 100 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.