Menu
 

Kavējas senioru ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma infrastruktūras izveide

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kavējas tipveida ēku būvniecība, kuros paredzēts sniegt ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus pensijas vecuma personām, teikts Labklājības ministrijas (LM) informatīvajā ziņojumā, kas otrdien atbalstīts valdībā.

Ar Atveseļošanas fonda finansējuma atbalstu investīcijā "Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām" plānota senioru ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma infrastruktūras izveide. Pirmajā kārtā, kas jau ir noslēgusies, tika izstrādāts tipveida būvprojekts ēkai, kurā tiks sniegti ģimeniskai videi pietuvināti pakalpojumi pensijas vecuma personām. Savukārt otrajā kārtā paredzēta šo ēku būvniecība un aprīkošana.

Investīcijas otrās kārtas īstenošanas laikā bija plānots līdz 2023.gada 30.jūnijam noslēgt 17 līgumus ar pašvaldībām par projektu īstenošanu, lai nodrošinātu jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu vietu izveidi 852 senioriem. Tomēr LM secinājusi, ka mērķrādītāja izpildei nepieciešams ilgāks termiņš nekā sākotnēji bija plānots. Atsevišķām pašvaldībām zuda interese dalībai investīcijas otrās kārtas īstenošanā.

Pašvaldības minēja, ka problēmas sagādā ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu uzturēšanas izmaksas, īpaši personāla atlīdzības izmaksu pieauguma dēļ. Tāpat atsevišķas pašvaldības vēlējās veidot ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu esošu ilgstošu sociālās aprūpes institūciju teritorijās, kas saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem nav atļauts. Kā citi iemesli tika minēti arī nepiemērotas zemes platības trūkums, uz kā veidot ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu infrastruktūru, kā arī tas, ka nav pieprasījuma pēc šāda pakalpojumu.

Patlaban investīcijas otrajā kārtā ir iesniegti vien četri projekti no 17. Par tiem Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir pieņēmusi lēmumus. Lai nekavētu šo četru projektu īstenošanu, kā arī ņemot vērā ierobežoto īstenošanas termiņu, kas noteikts līdz 2026.gada 30.jūnijam, un to, ka tuvojas aktīvā būvniecības sezona, LM ieskatā, ir nepieciešams noslēgt vienošanos par šo projektu īstenošanu.

Paredzēts, ka LM izstrādās un saskaņos ar Eiropas Komisiju MK noteikumu grozījumu, paplašinot finansējuma saņēmēju loku uz privātajiem pakalpojumu sniedzējiem (komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem) un virzot tos izskatīšanai MK kā steidzamus. Tāpat paredzēts, ka pēc grozījumu spēkā stāšanās CFLA būs nekavējoties jāizsludina atkārtotu projektu iesniegumu atlase.

Ja turpmākajās sarunās ar EK tiks identificēti jauni risinājumi investīcijas otrās kārtas mērķrādītāja vērtības sasniegšanai, LM sagatavos un iesniegs izskatīšanai MK jaunu informatīvo ziņojumu. Savukārt, ja investīcijas otrās kārtas projektu iesniegumu atlases īstenošanas tiks identificēti jauni riski mērķrādītāja vērtības sasniegšanai, ministrija sagatavos un iesniegs izskatīšanai MK jaunu informatīvo ziņojumu.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.