Menu
 

Latvijā arvien vairāk bērnu nonāk ģimenēs nevis caur adopciju, bet audžuģimenēs vai pie aizbildņiem

  • Autors:  LETA
Latvijā arvien vairāk bērnu nonāk ģimenēs nevis caur adopciju, bet audžuģimenēs vai pie aizbildņiem Foto - arhīvs

Latvijā arvien vairāk bērnu ģimenēs nonāk nevis caur adopciju, bet gan audžuģimenēs vai pie aizbildņiem, skaidrojot Latvijā adoptēto bērnu skaita kritumu, sacīja labklājības ministra biroja vadītāja Linda Balčūne.

Pēc Balčūnes vārdiem, patlaban ir pārmaiņu laiks ārpusģimenes aprūpes sistēmā, kā rezultātā pieaug audžuģimenēs un pie aizbildņiem nonākušo bērnu skaits.

Pēc Balčūnes paustā, ministrijas rīcībā ir informācija, ka vairāki adoptētāji paņēmuši aizbildnībā bērnu, un, iespējams, ka šie adoptētāji uzreiz neadoptē aizbildnībā esošo bērnu. Tāpat viņa piebilda, ka jāpatur prātā fakts, ka aizvien ir tendence, ka adoptētāji lielākoties vēlas adoptēt vienu bērnu praktiski veselu bērnu līdz piecu gadu vecumam.

Ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 16 adoptētāji vēlas adoptēt bērnu līdz septiņu gadu vecumam, pieci adoptētāji izteikuši vēlmi adoptēt bērnu līdz astoņu gadu vecumam, bet viens adoptētājs - bērnu līdz desmit gadu vecuma. Par tendenci izvēlēties adoptēt jaunākus bērnus liecina arī adopcijas rādītāji - Latvijā adoptēto bērnu skaits līdz septiņu gadu vecumam ir 80 bērni, savukārt no septiņiem līdz 18 gadiem - tikai 22 bērni.

Balčūne atzina, ka adoptētājiem būtu nepieciešams arī lielāks atbalsts, jo audžuģimenei šobrīd ir ievērojami lielāks finansiālais atbalsts.

Balčūne norādīja, ka Labklājības ministrija (LM) ir domājusi arī par adoptētāju atbalstu un par to ir iesniegusi valdībā priekšlikumus, tomēr tagad jāgaida budžeta pieņemšana, kad arī kļūs skaidrs, ar kādu atbalstu adoptētāji varēs rēķināties.

Jau ziņots, ka pērn kopumā Latvijā adoptēts 151 bērns, kas ir par 44 bērniem jeb vairāk nekā piektdaļu mazāk nekā gadu iepriekš.

Kā liecina LM apkopotā informācija, no pērn adoptētajiem bērniem 49 bērni tika adoptēti uz ārzemēm, kas ir par 19 bērniem mazāk, savukārt Latvijas iedzīvotāji adoptējuši par 25 bērniem mazāk jeb 102 bērnus.

Arī pērn Latvijas iedzīvotāji izvēlējušies adoptēt gados jaunākus bērnus, jo 93 no 102 adoptētajiem bērniem ir vecumā līdz desmit gadiem, bet tikai deviņi - no desmit līdz 18 gadiem.

Savukārt uz ārvalstīm adoptēti 32 bērni no desmit gadu vecuma, bet gandrīz uz pusi mazāk jeb 17 bērni adoptēti vecumā līdz desmit gadiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.