Menu
 

Aptauja: Tikai 55% cilvēku sadzīves tehniku izmanto droši

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

68% no mājokļa apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ir par ūdens noplūžu radītiem bojājumiem. Lai noplūdes laikus pamanītu, veļas un trauku mazgājamās mašīnas jālieto, kad cilvēki atrodas mājās  un ir nomodā.  “If Apdrošināšana veiktajā aptaujā tika noskaidrots, ka tikai 55% no cilvēkiem Latvijā trauku un veļas mazgājamo tehniku vienmēr darbina, kad paši ir mājās. 

Veļu un traukus mazgā naktī vai pirms došanās ārpus mājas  

Aptaujā tika noskaidroti cilvēku paradumi, kad viņi lieto trauku un veļas mazgājamās mašīnas. 55% atzina, ka šo sadzīves tehniku izmanto tikai tādā gadījumā, ja paši ir mājās. 6% sadzīves tehniku ieslēdz pirms došanās gulēt un 2% pirms došanās ārpus mājas. Atlikušie 37% tehniku darbina dažādos laikos bez noteiktiem paradumiem. Jaunieši līdz 25 gadu vecumam ir visneuzmanīgākie, katrs piektais veļas vai trauku mazgājamo mašīnu ieslēdz pirms došanās gulēt vai ejot ārpus mājas. Vecāka gadagājuma cilvēki virs 55 gadiem ir vispiesardzīgākie.

“Sadzīves tehnika, kā veļas un trauku mazgājamās mašīnas, būtu jādarbina, kad cilvēki ir mājās un nomodā. Tad lielu daļu no noplūdēm var laicīgi pamanīt, samazināt bojājumus un novērst kaimiņu appludināšanu,” stāsta “If Apdrošināšana Privātīpašuma apdrošināšanas produkta vadītājs Endijs Melecis.  

Pretnoplūdes sistēmas, noplūdes detektori un trapi

“Jaunākajās veļas un trauku mazgājamās mašīnās ir iebūvētas pretnoplūdes sistēmas. Tomēr svarīgi atcerēties, ka biežāk plīst tieši lokanie ūdens pievadi vai arī noplūde sākas caurules savienojuma vietā, nevis salūst pati sadzīves tehnika,” par reālo situāciju stāsta Endijs Melecis.

Eksperts atzīst, ka sadzīves tehniku var ieslēgt, arī dodoties gulēt, bet tādā gadījumā mājoklī jāuzstāda ūdens noplūdes detektors, kas brīdinās, ja noplūde būs notikusi. Detektors jānovieto zem veļas, trauku mazgājamās mašīnas, to var likt arī zem izlietnes. Ūdens noplūdes gadījumā būs dzirdami skaļi brīdinājuma signāli, līdzīgi kā dūmu detektoram. Ir pieejamas ierīces, kuru sensors nosūtīs brīdinājumu arī uz mobilo aplikāciju. Savukārt privātmājās drošības nolūkos veļasmašīna būtu jānovieto saimniecības telpā, kur grīdā ir iebūvēts traps.

Šogad vidējā izmaksātā atlīdzība pēc noplūdēm 1228 eiro 

Zaudējumu apmērs, kas radies ūdens noplūžu dēļ, pēdējos gados ir palielinājies. Pieaugušas ir gan remonta izmaksas, gan arī palielinājies sadzīves tehnikas daudzums, kas ir pievienots ūdens caurulēm – ledusskapji, ūdens filtri, plašāk tiek izmantotas trauku mazgājamās mašīnas. 2019. gada pirmajos 4 mēnešos vidējā “If Apdrošināšanas” izmaksātā atlīdzība par ūdens noplūdes radītiem zaudējumiem mājoklī bija 1228 eiro.

Noplūdes dzīvokļos notiek daudz biežāk nekā privātmājās

Dzīvokļos no visiem atlīdzību pieteikumiem 80% ir par dažādām ūdens noplūdēm. “Dzīvokļu īpašnieki ir atbildīgi par to, lai noplūde nesabojā kaimiņu īpašumu. Apdrošinot mājokli, cilvēki nereti izvēlas lētāko polisi un neiekļauj civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Bet tieši tā pasargās no izmaksām, ja kaimiņi tiks appludināti,” skaidro E. Melecis.

Ja noplūdi nepamana laikā un nenoslēdz ūdens padevi, arī privātmājās zaudējumi var būt ļoti lieli. Piemēram, ģimene nedēļas nogali pavadīja ārpus mājas. Sestdienā viņu privātmājā plīsa ūdens filtrs, atgriežoties mājās svētdien, bija noplūduši jau 55 kubikmetri ūdens.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.