Menu
 

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, brīvas ir aptuveni 500 pedagogu darbavietas

  • Autors:  LETA
Foto: Valsts kanceleja Foto: Valsts kanceleja

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, brīvas varētu būt aptuveni 500 pedagogu darbavietas, aģentūrai LETA pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa sacīja, ka iepriekšējā nedēļā, tiekoties ar pašvaldību pārstāvjiem, tika precizēts trūkstošo skolotāju skaits. Pēc viņas paustā, pašlaik izskatās, ka varētu trūkt ap 500 skolotāju.

Situācija pašvaldībās gan atšķiroties. Viņa sacīja, ka ir pārrunājusi šo jautājumu ar 14 pašvaldībām. Tajās brīvas esot vien divas vakances – matemātikā un mūzikā. Savukārt, piemēram, Rīga un Daugavpils trūkstošo pedagogu skaitli padara iespaidīgāku, sacīja ministre. Pamatā skolotāji tiekot meklēti darbam uz noteiktu stundu skaitu.

Ministre pieļāva, ka pedagogu trūkums varētu kļūt par nozares pamata problēmu pēc pieciem gadiem, kad liela daļa aktīvi strādājošo skolotāju – ap 30% līdz 40% –tuvosies pensionēšanās vecumam. "Ja nozarē neienāks jauni pedagogi un netiks mainīta politika, šī varētu kļūt par akūtu situāciju," sacīja Šuplinska. IZM arī grasoties publicēt sarakstu ar patlaban pieejamajām vakancēm.

Šajā trešdienā Rīgā notika Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīkotā tradicionālā izglītības konference, kurā tikās vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu direktori, kā arī pašvaldību izglītības speciālisti. Šuplinska sacīja, ka konferencē pievērsās vispārējās izglītības problēmām. Tāpat viņa konferencē pastāstīja par informatīvo ziņojumu saistībā ar skolu tīkla sakārtošanu un sniedza pedagogiem skaidrojumu par saskatīto problemātiku.

Ministre norādīja, ka jautājums, cik skolas būtu jāslēdz, lai teiktu, ka skolu tīkla sakārtošanas reforma izpildītos, ir absurds. Izglītības iestādēs ir jāmaina sistēma, lai tā kļūtu efektīva, nevis jāfokusējas uz skolu slēgšanu vai likvidāciju, viņa uzsvēra.

Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks žurnālistiem stāstīja, ka nākamajā mācību gadā tiks turpināts sāktais digitalizācijas process, veicinot mācību materiālu pieejamību, kā arī būs daži jaunumi centralizēto eksāmenu drošības nodrošināšanā, piemēram, to nosūtīšana pa daļām mirkli pirms eksāmena sākuma un eksāmena laikā, lai izvairītos no eksāmenu noplūdes.

Nākamie semināri notiks interneta vidē, un pirmsskolas skolotājiem tas notiks 26. augustā plkst. 15.00 par jauno pirmsskolas programmu un "Skola2030" mācību resursu krātuves atvēršanu pirmskolu skolotājiem, savukārt septembrī vebinārs paredzēts pamatizglītības mācību priekšmetu skolotājiem, kurā stāstīs par mācību priekšmetu programmu atvēršanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.