Menu
 

Dažādās pedagogu algas Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Šā gada vasarā valdība ir atbalstījusi pedagogu minimālās algas palielināšanu līdz 750 eiro līdz gada beigām. Kā skaidro Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībā, tā ir minimālā likme, ko pedagogi saņem par 30 stundu darba nedēļu. Ja skolā ir daudz skolēnu, skolotājs strādā vairāk nekā 30 stundu nedēļā vai saņem piemaksu par kvalifikāciju, tad, protams, pedagoga darba samaksa ir lielāka. "Rīgas Apriņķa Avīze" skaidroja, cik un kādas piemaksas pedagogiem šogad plānots maksāt papildus no pašvaldību budžeta.

Vienoti kritēriji, dažādi skaitļi

Kopš pedagogu algas ir atkarīgas no t.s. "nauda seko skolēnam" principa, visā valsts teritorijā ir atšķirīgas pamata algas likmes, ko vispārizglītojošās skolas var maksāt saviem pedagogiem. 750 eiro ir minimālā likme, ko valsts nodrošina visiem pedagogiem par pilnu mēneša darba slodzi, bet pārējā darba algas daļa visvairāk ir atkarīga no skolēnu skaita skolā, proti, jo lielāka skola, jo vairāk skolēnu tajā, jo lielāku mērķdotāciju saņem visa skola, un attiecīgi tā tiek sadalīta visu strādājošo atalgojuma palielināšanai. Tas nozīmē, ka saņemtais atalgojums var būtiski atšķirties pat Pierīgas skolu starpā. Ja pedagogs strādā, piemēram, mazā novada skoliņā vai lielajā Ādažu vidusskolā, kura ir otrā lielākā skola valstī (iepriekšējā mācību gadā tajā mācījās 1506 skolēni), pamata darba likme var svārstīties pat vairāku simtu eiro robežās.

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzi" informēja Ādažu novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne, jau pērn izglītojamo skaits un tam sekojošais valsts budžeta finansējums nodrošinājis krietni augstāku skolotāju algas likmi par valstī noteikto: "Piemēram, 2018./2019. mācību gadā likme par slodzi Ādažu vidusskolā bija 900 eiro, kas ir par 190 eiro lielāka nekā valstī noteiktā (710 eiro). No šā gada septembra skolotāju algas likme valstī ir palielināta līdz 750 eiro mēnesī. Kāda būs likme par slodzi Ādažu vidusskolā, precīzi pateikt būs iespējams pēc 1. septembra, kad Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīsim kopējo izglītojamo skaitu."

Arī salīdzinoši nelielajā Krimuldas novadā situācija ir līdzīga. Pašvaldības vadītājs Linards Kumskis pastāstīja, ka: "Krimuldas vidusskolā, pateicoties salīdzinoši lielajam skolēnu skaitam, iespējams nodrošināt atalgojumu, kas ir lielāks par minimālo. Skolotājiem ir diferencētas algas atbilstoši darba kvalitātei (saskaņā ar skolas noteiktajiem kritērijiem). Jaunajā mācību gadā plānotais atalgojums ir virs 890 eiro par slodzi."

Pat no Rīgas tālākajā Sējas novadā paredzams, ka likme par vienu pamata slodzi varētu būt lielāka par valstī noteikto minimālo. "Speciālas piemaksas netiek plānotas," atklāja Sējas skolas direktore Inese Ozolniece. "Varētu būt nedaudz palielināta mēneša darba algas likme, taču tas atkarīgs no skolēnu skaita uz 1. septembri un tam sekojošās valsts mērķdotācijas."

Vairākums pašvaldību spēj piemaksāt

Uz "Rīgas Apriņķa Avīzes" jautājumu, vai un cik lielas piemaksas ir plānotas konkrētajās pašvaldībās, pārsvarā tika saņemtas atbildes, ka Pierīgas pašvaldības spēj nodrošināt savā novadā strādājošajiem pedagogiem papildu ikmēneša maksājumus.

Carnikavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Cerbule informēja: "Carnikavas novada dome lēmusi no 2019. gada 1. septembra palielināt atalgojumu visiem Carnikavas novada pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem. Carnikavas pamatskolas pedagogiem noteikts atalgojumu 850 eiro mēnesī par darba slodzi 30 stundas nedēļā (līdz šim – 810 eiro). Piemaksa nosakāma, individuāli izvērtējot katra pedagoga personīgo ieguldījumu izglītības jomā; vidēji tā būs 120 eiro mēnesī par vienu slodzi.

Carnikavas novada pirmsskolas izglītības iestāžu skolotāju mēneša darba algas likme paaugstināta līdz 1118 eiro (līdz šim – 1006 eiro) par darba slodzi 40 stundu nedēļā. Carnikava Mūzikas un mākslas skolas pedagogiem par profesionālās ievirzes izglītības īstenošanu noteikts atalgojums 810 eiro mēnesī (līdz šim – 680 eiro) par darba slodzi 30 stundas nedēļā."

Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka papildus tarifikācijā noteiktajam pedagogiem tiks nodrošināta pašvaldības piemaksa: "Paredzētais finansējuma apmērs pašvaldības vispārējās pamata un vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai papildus tarifikācijā noteiktajam vienam pedagogam ir 87 eiro par 40 stundām (ar DD VSAOI) Tīnūžu sākumskolā un 161 eiro par 40 stundām (ar DD VSAOI) Ikšķiles vidusskolā. Piemaksa vispārējo izglītības iestāžu pedagogiem tiek izmaksāta proporcionāli slodzei par 40 stundu darba slodzi nedēļā."

Līdzīga situācija ir arī Stopiņos. "Stopiņu novada izglītības iestādēs alga par likmi ir augstāka nekā valstī noteiktā, jo klasēs ir liels skolēnu skaits, piemēram, Ulbrokas vidusskolā ir 25–29 bērni klasē, stabils un pieaugošs bērnu skaits visās izglītības iestādēs," "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja Stopiņu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa. "Katrai izglītības iestādei izstrādāti noteikumi piemaksām par darba kvalitāti, un atbilstoši šiem noteikumiem un piešķirtajai pakāpei pedagogi, kuri ieguvuši pakāpi, saņems no 60 līdz 150 eiro."

Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Barkāne uzsvēra, ka piemaksu kā tādu nav, bet pašvaldībai ir noteikts lielāks atalgojums par likmi nekā valstī: "Piemēram, pirmsskolas pedagogiem valstī no šā gada 1. septembra būs 750 eiro par likmi, bet mēs maksājam 891 eiro par likmi plus pašvaldības apmaksātās kvalitātes piemaksas līdz 150 eiro. Savukārt skolas pedagogiem nav noteikta piemaksa, bet, lai novirzītu valsts mērķdotāciju augstākās likmes noteikšanai no valsts mērķdotācijas, pašvaldība pilnībā apmaksā pagarināto dienas grupu, kā arī daļu no pedagoģiskā personāla. Profesionālās ievirzes skolās – mākslas skolā, mūzikas skolā un sporta skolā – atalgojums par likmi ir 790 eiro plus pašvaldības apmaksātās kvalitātes piemaksas līdz 150 eiro."

Piemaksas arī par speciālām programmām

Ir pašvaldības, kurās pedagogu algas apjoms ir atkarīgs no dalības projektos un izglītības programmās. Piemēram, Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības un attīstības jautājumos Renāte Gremze skaidroja: "Plānojam, ka piemaksas būs par klases audzināšanu (īstenot izaugsmes domāšanas/vērtību programmu), par "Erasmus+" un "Nordplus" projektu koordinēšanu. Būs piemaksa pirmsskolas skolotājiem, ja valsts finansējums nenosegs visu atalgojuma summu (pašlaik vēl to nezinām). Iespējams, ka būs piemaksa par metodisko darbu projektā "Skola 2030", bet par to vēl spriedīsim. Dažiem pedagogiem būs piemaksa par kvalitātes pakāpi. Pašlaik citas piemaksas nav plānotas, jo palielināsim apmaksājamo stundu skaitu mācību stundu gatavošanai."

Uz streiku doties nevajadzētu

Apkopojot saņemto informāciju par Pierīgas novadu pedagogu patiesajiem algas apmēriem, var izdarīt secinājumu, ka tik traki ar to nodrošinājumu nemaz nav. Turklāt, ņemot vērā garās Ziemsvētku brīvdienas un vasaras atvaļinājumu, nudien rodas iespaids, ka Pierīgas pedagogus allaž streikot gatavajā skolotāju pulciņā ieraudzīt nevajadzētu. Tomēr, neraugoties uz pašvaldību un skolu vēlmi un iespējām pedagogiem maksāt algas, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo likmi par slodzi, arī Pierīgas skolās joprojām ir neaizpildītas skolotāju vakances. Par vakantajām pedagogu vietām turpināsim stāstīt nākamajos "Rīgas Apriņķa Avīzes" numuros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.