Menu
 

Pētījums: 21% iedzīvotāju uzskata, ka izglītības kvalitāte Latvijā ir zema

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

24% iedzīvotāju vērtē pašreizējo izglītības kvalitāti Latvijā kā augstu, gandrīz puse jeb 49% to vērtē kā viduvēju, savukārt kā zemu izglītības kvalitāti vērtē 21% iedzīvotāju, liecina Rīgas Tālmācības vidusskolas izglītības kvalitātes indekss. Pētījumā vērtēts sabiedrības viedoklis par izglītības kvalitāti, pieejamību un atbilstību darba tirgus prasībām. Analizējot visus faktorus, aprēķināts arī kopējais izglītības indekss, kas šogad ir pozitīvs – 55,6.

Iedzīvotāji, kuru ģimenēs ir bērni vai jaunieši, kuri pašlaik iegūst izglītību, pašreizējo izglītības kvalitāti Latvijā novērtējuši kā nedaudz zemāku, nekā iedzīvotāji, kuriem ģimenē nav bērnu vai jauniešu, kuri iegūst izglītību. Arī iedzīvotāji, kuriem sarunvaloda ģimenē ir latviešu, izglītības kvalitāti vērtē augstāk nekā tie, kuriem sarunvaloda ģimenē ir krievu.

Vērtējot izglītības kvalitātes izmaiņas pēdējo gadu laikā, 29,8% norādījuši, ka vērojama pasliktināšanās, 38,8% atbildēja, ka nav ne uzlabošanās, ne pasliktināšanās, savukārt 21% minēja, ka pēdējo gadu laikā izglītības kvalitāte ir uzlabojusies.

Pētījuma ietvaros respondentiem tika lūgts novērtēt, kāda ir Latvijas vidējās izglītības kvalitāte salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm. Lielākā daļa (35,3%) norādīja, ka vidējā izglītība Latvijā ir tādā pašā līmenī kā citās ES valstīs, gandrīz tikpat liels skaits respondentu (32,8%) bija daudz kritiskāki, norādot, ka vidējā izglītība Latvijā ir sliktāka kā citviet ES, bet 15,6% atzina, ka tā ir labāka. Jāatzīmē, ka iedzīvotāji, kuru ģimenē ir bērni vai jaunieši, kas iegūst izglītību, biežāk uzskata, ka vidējās izglītības līmenis Latvijā kopumā ir sliktāks kā citur Eiropas Savienībā nekā tie, kuriem ģimenē nav izglītību iegūstošu bērnu vai jauniešu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.