Menu
 

Infektologs: Sabiedrība neasociē sevi ar HIV, jo pastāv uzskats, ka tas skar marginālas sabiedrības grupas

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Sabiedrība neasociē sevi ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV), jo pastāv uzskats, ka tas skar marginālas sabiedrības grupas, preses konferencē "HIV. Bīstami ir nezināt" sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Infektoloģijas centra Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa.

Ažiņa norādīja, ka HIV infekcijai nav izteiktu simptomu, tāpēc cilvēki nereti neaizdomājas, ka varētu būt inficēti. Sabiedrībā joprojām pastāv stereotipi, tomēr slimībai ir cita seja – inficēties ar cilvēka imūndeficīta vīrusu var ikviens.

Novembra otrajā pusē, tieši pirms Pasaules AIDS dienas, ko atzīmē 1. decembrī, vairāk nekā 30 Eiropas valstīs norisinās ikgadējā Eiropas HIV testēšanas nedēļa, kuras mērķis ir palielināt sabiedrības informētību, cik svarīgi ir savlaicīgi un regulāri veikt HIV testu. Latvijā HIV testēšanas aktivitātes "HIV. Bīstami ir nezināt" notiks no 19. novembra līdz 30. novembrim. Šogad atbalsta grupa inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem "AGIHAS" kopīgiem mērķiem apvienojusi daudzus partnerus. Tās ir gan nevalstiskās organizācijas (NVO), gan valsts institūcijas un vēstniecība, gan veselības nozares uzņēmumi un laboratorijas, gan teātri un televīziju.

Atbalsta grupas inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem "AGIHAS" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks sacīja, ka aktivitāšu fokusā ir divas kopienas. Viņš atgādināja, ka ar HIV inficētajiem pacientiem valsts nodrošina bezmaksas terapiju un monitoringu visas dzīves garumā. Tāpat Veiķenieks norādīja, ka joprojām daļa pacientu izvairās no ārstēšanas, līdz ar to pacients ir bīstams kā sev, tā arī apkārtējiem. Otra fokusa grupa ir sabiedrība kopumā, liekot uzsvaru uz preventīvo profilaksi. Aktivitāšu laikā cilvēkus plāno informēt, cik bīstami ir nezināt savu, sava partnera HIV statusu, un aicināt to pārbaudīt.

Ažiņa pastāstīja, ka HIV infekcija ir ārstējama un tā vairs nav nāvējoša. Uzsākot ārstēšanu, tiek pārtraukta HIV transmisija – pacients vairs nav infekciozs. Tāpat viņa sacīja, ka tikko cilvēks ir saņēmis diagnozi, pacients uzreiz var uzsākt ārstēšanu. Ažiņa akcentēja, ka sabiedrība ir jāizglīto, kāpēc vajadzētu pārbaudīties reizi gadā un noteikt savu HIV statusu.

Bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša norādīja, ka darba šajā jautājumā ir daudz. Viņa pastāstīja, ka Saeimā nodibināta Dzimumu līdztiesības, reproduktīvās veselības un veselīgas seksualitātes veicināšanas deputātu grupa. Tās uzmanības centrā ir jautājums, kā uzlabot ar HIV inficēto pacientu dzīves situācijas uzlabošanu.

Deputāte norādīja, ka vēlas uzrunāt trīs auditorijas. Pacientus, kas, iespējams, ir inficējušies, bez nezina statusu. Čakša uzsvēra, ka reizi gadā ir jāpārbauda savs HIV statuss, norādot, ka uzzināt to nav nekas slikts. Ja cilvēks ir inficēts, viņa ārstēšanu var uzsākt uzreiz. Viņa vērsa uzmanību, ka medikamentozā ārstēšana nav vienreizēja, zāles jālieto regulāri. Čakša aicināja lietot medikamentus un nepārtraukt medikamentozo terapiju arī tad, kad ir grūti.

Politiķe aicināja arī ārstus vairāk pievērst uzmanību slimībai, lai samazinātu gadījumus, kad slimība "tiek palaista garām". Nereti ārsti neaizdomājas, ka ikviens pacients var būt inficēts. Čakša aicināja ģimenes ārstus nozīmēt saviem pacientiem HIV testu. Čakša pastāstīja, ka sabiedrībā joprojām pastāv stigma – "tie neesam mēs", pastāv uzskats, ka ar HIV inficētam pacientam nedrīkst sēdēt blakus, ēst ar vienu karoti. "Tās ir muļķības. HIV var iegūt seksuāli transmisīvā ceļā, pārlejot asinis, māte var inficēt bērnu grūtniecības laikā. Es aicinātu būt iecietīgiem, mēs nedzīvojam viduslaikos," teica Čakša.

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane sacīja, ka jāskatās ir tālāk: HIV infekcija ir slimība, kuras cēloņi un inficēšanās ceļi ir zināmi, tāpat zināmi veidi, kā inficēšanos novērst – svarīgi strādāt ar profilaktiskajiem pasākumiem. "Nākotnē vēl vairāk jādomā par sabiedrības informēšanu, arī par profesionāļu zināšanu palielināšanu profilakses jomā. Skaidrs, ka ar HIV inficēts cilvēks, kurš saņēmis ārstēšanu, nav infekcijas avots. Ārstēšana ir kvalitatīva. Būtiska ir slimības savlaicīga atklāšana," pastāstīja Feldmane.

Kā pastāstīja Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace, 23. novembrī visi interesenti varēs veikt HIV eksprestestu Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā no plkst. 12.00 līdz 16.00. Apmeklētāji varēs ne tikai pārbaudīt savu HIV statusu, bet arī uzdot jautājumus par HIV un AIDS.

Šogad testēšanas nedēļu "HIV. Bīstami ir nezināt" atbalsta arī Latvijas Nacionālais teātris. Izrāžu programmiņās būs ievietots informatīvais materiāls par HIV. "Mēs esam pirmais teātris, kas iesaistās. Manuprāt, sabiedrība ir gatava pārmaiņām dažādās jomās, tai skaitā vēlmei iegūt informāciju. Sauklis "HIV. Bīstami ir nezināt" ir svarīgs. Teātris rūpējas par sabiedrības informētību, izmantojot mākslinieciskos ieročus," pastāstīja teātra direktors Jānis Vimba.

Upmace atgādināja, ka veikt HIV testu bez maksas var HIV profilakses kabinetos. Savukārt Čakša norādīja, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums uz HIV testu, cilvēkam būs jāveic pacienta līdzmaksājums, ja tuvumā nav HIV profilakses kabineta, kur to var veikt bez maksas. Veiķenieks norādīja, ka laika posmā no 19. novembra līdz 15. decembrim, HIV laboratorisko testu var veikt Centrālās laboratorijas filiālēs par 3 eiro, bet E. Gulbja laboratorijas filiālēs – par 3 eiro un 50 centiem.

Savukārt 30. novembrī plkst. 18.00 Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā notiks Pasaules AIDS dienas laboratorijas koncerts "Bailes un mīlestība", kas noritēs sadarbībā ar Latvijas Nacionālā teātra dziedošo aktieru ansambli "Greizais ratiņš". Pasākuma īstenošanā piedalās arī Vācijas vēstniecība Latvijā, kas koncertam atvēlējuši 2000 eiro. Kā norādīja Vācijas vēstniecības Latvijā Kultūras nodaļas vadītājs Tomass Šeps, summa nav milzīga. "Tomēr es uzskatu, ka katram ir jāpiedalās un jādod sava artava. Slimība var skart ikvienu," sacīja Šeps.

Latvija aizvien Eiropas Savienībā ir HIV izplatības līderos – pagājušajā gadā Latvijā diagnosticēti 326 jauni saslimšanas gadījumi. Laika periodā no 2013. gada līdz 2017. gadam tie bija vidēji 363 jauni HIV gadījumi gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.