Menu
 

Konceptuāli atbalsta pienākumu nodrošināt mācību programmu apguvi latviešu valodā visos pašvaldību bērnudārzos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sagatavotos grozījumus, kas nosaka pašvaldībām pienākumu nodrošināt izglītības programmu apguvi valsts valodā ikvienā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Grozījumus paredzēts veikt Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, 

Piedāvātie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka pašvaldībām būtu jānosaka kārtība, kādā to padotībā esošās izglītības iestādes finansējamas no budžeta, ievērojot to, lai pirmsskolas izglītības iestādes tiktu finansētas tādā apjomā, lai katram bērnam, kura dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, tiktu nodrošināta iespēja iegūt pirmsskolas izglītību valsts valodā.

Vispārējās izglītības likuma piedāvātie grozījumi savukārt nosaka, ka vietējai pašvaldībai būtu pienākums nodrošināt pirmsskolas izglītības programmu apguvi valsts valodā visās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas atrodas tās administratīvajā teritorijā, tostarp arī pirmsskolas izglītības iestādēs, kas realizē pirmsskolas izglītības programmas mazākumtautību valodā, ja to pieprasa bērna vecāki.

Nacionālajā apvienībā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka nereti pašvaldība ģimenes dzīvesvietas tuvumā var piedāvāt vietu tikai mazākumtautību bērnudārzā, kurā netiek nodrošināta programma valsts valodā. Tas nozīmē, ka latviešu ģimenei vai nu jāizvēlas bērnudārzs tālu no mājām, vai jāmaksā par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem, vai arī jāpiekrīt bērnu sūtīt dārziņā, kurā nodarbības notiek krieviski. 

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda, ka situācija, kad kādai latviešu ģimenei vienīgā iespēja saņemt bērnudārza pakalpojumus ir tikai krievu valodā, ir nepieļaujama. 

"Ikvienā bērnudārzā, kas tiek uzturēts par sabiedrības līdzekļiem, ir jānodrošina iespēja saņemt pakalpojumu valsts valodā, ja to pieprasa kaut vai tikai viena bērna vecāki," akcentēja Dzintars.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.