Menu
 

IKVD: Īstenojot pāreju uz izglītības ieguvi valsts valodā, skolām jāveic grozījumi vidējās izglītības programmās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Skolām, kas realizē mazākumtautību programmas, īstenojot pāreju uz izglītības ieguvi valsts valodā, jāveic grozījumi vidējās izglītības programmās, aģentūra LETA noskaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

Pēc dienesta paustā, skolām līdz 30.aprīlim jāveic grozījumi vispārējās vidējās izglītības mazākumtautību programmās un neklātienes programmās, lai nodrošinātu vidējās izglītības programmu atbilstību Izglītības likumā un jaunajā vispārējās vidējās izglītības standartā noteiktajām prasībām.

Šī gada 1.septembrī stāsies spēkā jaunais vispārējās vidējās izglītības standarts, kā arī prasība nodrošināt valsts, pašvaldības un privātajās izglītības iestādēs izglītības ieguvi valsts valodā.

Tādēļ IKVD aicina līdz 30.aprīlim Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) pieteikt licencēšanai jaunas vai izdarīt grozījumus esošajās vispārējās vidējās izglītības mazākumtautību programmās, nodrošinot pakāpenisku pāreju uz izglītības ieguvi valsts valodā 10., 11.klasē - šī gada 1.septembrī, savukārt 12.klasē - 2021.gada 1.septembrī.

IKVD skaidroja, ka skolai, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmas ir jālicencē jaunu izglītības programmu pēc parauga vai autorprogrammu atbilstoši normatīvā regulējuma izmaiņām, paredzot izglītības programmas pakāpenisku stāšanos spēkā. Vienlaikus pastāv iespēja veikt grozījumus līdz šim īstenotajā programmā, paredzot grozījumu pakāpenisku stāšanos spēkā.

Lai veiktu grozījumus izglītības programmā, dienests skaidroja, ka ar direktora rīkojumu apstiprinātie grozījumi izglītības programmā ar mācību plānu ir jāpievieno VIIS pie konkrētās licencētās izglītības programmas. Pēc tam jānosūta paziņojums par grozījumu veikšanu VIIS.

Dienestā atzīmēja, ja izglītības programmas grozījumi būs veikti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, IKVD izdarīs ierakstu sadaļā "Piezīmes" pie konkrētās izglītības programmas. Gadījumā, ja pievienotajos dokumentos būs nepietiekamas ziņas, dienesta vecākais eksperts informācijas precizēšanai sazināsies ar izglītības iestādi.

Kā ziņots, pērn 1.septembrī stājas spēkā noteikumu projekts par pāreju uz mācībām latviešu valodā vidējās izglītības posmā, bet normas, kas attiecas uz mazākumtautību izglītības programmu īstenošanas izbeigšanu, stāsies spēkā pakāpeniski.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante Inta Bērziņa aģentūrai LETA norādīja, ka no nākamā mācību gada izglītības programmas 10.klasē būs latviešu valodā, ar tiesībām mācīt mazākumtautības valodu un literatūru. Savukārt, šajā mācību gadā 10.klasē var īstenot mazākumtautības programmu - 60% mācību satura latviešu valodā un 40% mazākumtautības valodā.

Grozījumi "Vispārējās izglītības likumā" par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu valsts valodā nosaka, ka mācībvaloda ir tikai valsts valoda, tomēr izglītības iestādēm būs iespēja izglītības programmās papildus iekļaut mācību priekšmetus, kas saistīti ar mazākumtautības dzimto valodu un ar mazākumtautību identitāti, norādīts noteikumu projektā.

Izglītības iestādes par tiesisko regulējumu, kas jāpiemēro konkrētajā mācību gadā attiecīgajā klasē, tiks informētas ar īpaši izveidotas infogrammas palīdzību, kas tiks ievietota IZM un Valsts izglītības satura centra tīmekļvietnē, kā arī izglītības iestāžu direktori par piemērojamo regulējumu tiks informēti augustā notiekošajā konferencē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.