Menu
 

Pierādot "varēšanu" zinātniskajā darbā, varēs izvairīties no studentu skaita kritērija universitātes statusa saņemšanai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Zinātnisko institūciju izvērtējumā saņemot četri un vairāk, netiks ņemts vērā universitātes statusa saņemšanai noteiktais minimālā studentu skaita kritērijs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Skaidrojot, kādēļ vispār piedāvāts šis kvantitatīvais kritērijs, ministre uzsvēra, ka lielāka rezultāta panākšanai ir nepieciešams arī koncentrēt studējošo un mācībspēku izvietojumu.

Tomēr šobrīd, pateicoties nozares spiedienam un saprotot, ka kvantitatīvais kritērijs nevar būt noteicošais, ir paredzēts izņēmums, atzina ministre. Viņa sacīja, ka patlaban norit zinātnisko institūciju izvērtējums. "Ja zinātnisko institūciju izvērtējumā ir četri un vairāk, tad šis kritērijs netiek ņemts vērā," šādu iespēju rosinājusi ministre.

"Tā ir iespēja apliecināt universitātes spēku un varēšanu pēc pārējiem kvalitatīvajiem kritērijiem arī šobrīd tik daudz medijos afišētajās Daugavpils un Liepājas universitātēs," pauda ministre.

Kā ziņots, IZM izstrādājusi konceptuālā ziņojuma projektu par augstskolu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu, kas paredz kompleksus strukturālos risinājumus augstākās izglītības un zinātnes nozares starptautiskajai konkurētspējai, fokusējoties uz pārvaldību, finansējumu un cilvēkresursiem

Tostarp ministrija ir rosinājusi noteikt, ka, lai saņemtu universitātes statusu, augstākās izglītības iestādē jābūt vismaz 4000 studentiem, regulāri tiek piešķirti doktora grādi, zinātniskā darbība aprobēta ar starptautiski atzītām zinātniskajām publikācijām un vismaz 65% no akadēmiskajos amatos ievēlētajām personām ir doktora zinātniskais grāds.

Atbilstoši minētajām prasībām universitātes statusa saņemšanai patlaban kvalificētos četras augstākās izglītības iestādes - Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.