Menu
 

IZM darba grupa līdz 15.jūnijam sagatavos priekšlikumus par pirmsskolas pedagogu darba slodzes un atalgojumu līdzsvarošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darba grupa līdz 15.jūnijam sagatavos priekšlikumus par to, kā līdzsvarot pirmsskolas pedagogu darba slodzi, atalgojumu un iestādes darba organizāciju, informēja IZM.

Vairāk nekā 60% gadījumu pirmsskolā ar bērniem ikdienā strādā divi pedagogi un viens skolotāja palīgs, liecina IZM veiktā pirmsskolas izglītības iestāžu aptauja, kuras rezultāti šonedēļ pārrunāti IZM pirmsskolas darba pilveides grupas sanāksmē. Līdzās modelim, kurā strādā divi pedagogi un viens skolotāja palīgs, pastāv arī situācijas, kurās ar bērniem ikdienā ir viens pedagogs un divi palīgi, kā arī viens pedagogs un viens skolotāja palīgs.

No darba grupas dalībniekiem tika saņemti priekšlikumi iespējamām izmaiņām pirmsskolas darba organizācijā, piemēram, būtu jākonkretizē pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laiks, jāprecizē formulējums "sagatavošanās nodarbību vadīšanai", jākonkretizē skolotāja palīga klātbūtnes pamatojums bērnu diendusas laikā.

Tāpat eksperti pauda viedokli, ka pirmsskolas iestāde, saskaņojot ar pašvaldību, darba organizācijas formas varētu izvēlēties arī patstāvīgi. 

Eksperti arī pārrunājuši dažādus modeļus darba laika organizēšanai, ņemot vērā nepieciešamo laiku kontaktnodarbībām, kā arī pedagogu skaitu bērnu grupā.

Sanāksmē tika rosināts noteikt bērnu skaitu uz pieaugušo skaitu grupā un notika diskusija par pieļaujamo bērnu skaitu dažāda vecuma grupās. Ministrijas ieskatā būtu jāveic normatīvo aktu grozījumi, lai varētu ieviest šādus nosacījumus.

Sanāksmē tika prezentēta privātās pirmsskolas "Creakids" labās prakses pieredze. Privātajai pirmsskolai ir laba pieredze saistībā ar atbalsta personāla, tostarp mediatora piesaisti, kas palīdz risināt dažādas situācijas starp bērnu vecākiem un pedagogiem.

Pirmsskolas izglītības iestāžu finansējuma jautājums detalizētāk tiks skatīts kādā no nākamajām sanāksmēm, un IZM eksperti atzina, ka patlaban tiek domāts par principa "nauda seko skolēnam" maiņu. Tāpat ir veikti aprēķini, cik izmaksātu visu pirmsskolas pedagogu atalgojuma finansēšana no valsts budžeta līdzekļiem, un tie būtu papildu vismaz 50 miljoni eiro gadā. Patlaban valsts finansē piecu līdz sešus gadus veco bērnu pedagogu algas.

Lai līdzsvarotu pirmsskolas pedagogu darba slodzi, atalgojumu un iestādes darba organizāciju, līdz 15.jūnijam darba grupa izstrādās priekšlikumus, ņemot vērā nozares pārstāvju viedokļus, esošo situāciju un nepieciešamību nodrošināt kvalitatīvu pedagoģisko procesu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.