Menu
 

LIZDA pieprasa valdībai pārtraukt klātienes izglītības procesa norisi arī pirmsskolās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību ārkārtējās situācijas ierobežojumus papildināt ar vēl vairākiem punktiem, kas attiecas uz pirmsskolas izglītības procesu un attālinātu nodarbinātību, informēja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Guntis Meisters.

Tāpat LIZDA prasa garantijas, ka ārkārtējās situācijas laikā visiem pedagogiem, zinātniekiem un tehniskajiem darbiniekiem tiks saglabāts atalgojums pilnā apmērā.

Meisters atklāja, ka LIZDA pieprasa valdībai ārkārtējās situācijas ierobežojumu sarakstu papildināt ar punktiem, kas nosaka, ka jāpārtrauc klātienes izglītības procesa norisi visos bērnudārzos, visiem pedagogiem, zinātniekiem un tehniskajiem darbiniekiem tiek saglabāts darba atalgojums pilnā apmērā un izvērtējot katru situāciju atsevišķi, izglītības un zinātnes jomā strādājošajiem darbs ir jāveic attālināti, no dzīvesvietas.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga skaidroja, ka pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas LIZDA biedri bijuši neziņā, vai izglītības iestāžu slēgšana nozīmē, ka tas ir bezalgas atvaļinājums un kā ārkārtējās situācijas laikā notiks pedagogu darbs.

Taču vislielāko sašutumu, pēc Vanagas paustā, pauduši pirmsskolas izglītībā nodarbinātie. LIZDA ieskatā tieši pirmsskolas pedagogi tiek pakļauti riskam, jo daudzi pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki dodas uz darbu ar sabiedrisko transportu, kā arī daudzi strādājošie ir jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 riska vecuma grupā.

Vienlaikus arodbiedrība lūdz vecākus būt saprotošiem, kā arī darba devējus maksimāli rast iespēju ļaut strādāt vecākiem attālināti vai saīsinātu darba laiku, lai neapdraudētu savu bērnu, pedagogu un tehnisko darbinieku, kā arī kopējo sabiedrības veselību.

Kā ziņots, piektdien, 13.martā, visā Latvijā stājas spēkā ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā noteikta virkne stingru ierobežojošu pasākumu, tostarp, mācības Latvijas skolās un augstskolās notiks attālinātā formā, bet pirmsskolas apmeklēt varēs tie bērni, kuru vecāki šodien varēs iesniegt izglītības iestādei rakstisku apliecinājumu, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis, bērns nav bijis kontaktā ar saslimušajiem un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu.

Līdz 13.marta rītam jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Latvijā bija apstiprināta 17 cilvēkiem, tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs sasniedzis 118 000, un no šīs slimības miris 4291 cilvēks, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.