Menu
 

Vajadzību pēc jaunā skolotāju izglītības projekta "Mācītspēks" dalībniekiem izteikušas 190 skolas

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - projekts "Mācītspēks” Ilustrācija - projekts "Mācītspēks”

Pēc jaunā skolotāju izglītības projekta "Mācītspēks" 100 dalībniekiem vajadzību izteikušas 190 skolas, preses konferencē pastāstīja nodibinājuma "Iespējamā misija" direktors Kārlis Kravis.

Viņš informēja, ka projekts ir saņēmis 190 pieteikumus, kas pierāda, ka skolotāju vajadzība Latvijā ir augsta un lielākoties trūkstošie esot tieši dabaszinātņu, matemātikas, mājturības un latviešu valodas skolotāji.

Tomēr pieteikto vakanču skaits ir krietni augstāks nekā "Mācītspēks" piedāvājums, un Kravis skaidroja, ka "Mācītspēks" veiks atlasi un izvēlēsies, kurās skolās skolotāji dosies strādāt. Pēc viņa paustā, atlases procesā vērtētāji dod punktus par dažādiem kritērijiem, sākot ar vidējo atzīmi un uzdodot specifiskus jautājumus, kā arī tiek ņemtas vērā demogrāfiskās tendences.

Skolām, kuras atlasi izturēs, tiks piemeklēti jaunie skolotāji, taču, protams, pie visām skolām jaunie pedagogi nenonāks, uzsvēra Kravis.

Kopumā brīvas vakances ir pieteiktas 65 novados un pilsētās, kā arī skolas izteikušas vajadzību aizpildīt 461 vakanci. Pēc Kravja paustā, tas aptverot aptuveni 87 000 skolēnu.

Kravis informēja, ka no 461 vakances 86 paredzētas matemātikas skolotājiem, 48 - latviešu valodas skolotājiem, 45 - fizikas skolotājiem, 44 - angļu valodas skolotājiem, 30 - ķīmijas skolotājiem, un kopumā pieteikto slodžu summa ir virs 8800 stundām.

No minētajām 190 skolām 89% skolu ir gatavas nodrošināt jaunos pedagogus ar mentoru un 61% skolu ir spējīgas nodrošināt materiālo nodrošinājumu. Tehnoloģiskais nodrošinājums ir pieejams 56% skolu, dienesta dzīvoklis - 29% skolu, 24% skolu var piedāvāt darba kabinetu noteiktā klasē, 13% - transporta kompensāciju un 12% - darba vietu skolotāju istabā.

Liepājas 15.vidusskolas direktors Gints Ročāns preses konferencē uzsvēra, ka "Mācītspēks" ir lieliskākais, kas varēja notikt, jo tas pierādot, cik izglītība ir nozīmīga. Vienlaikus direktors uzsvēra, ka skolas ļoti gaida jaunos skolotājus, un skolās esošie, pieredzējušie skolotāji būs kā mentori, kuri atbalstīs jaunos kolēģus.

Tāpat Ročāns norādīja, ka šis projekts ir ļoti drošs un labs veids, kā skolā ienest jaunas idejas un tā esot iespēja paskatīties uz mācību procesu no jauna, tādējādi veicinot skolas izaugsmi.

Vienlaikus Kravis pavēstīja, ka "Mācītspēks" seko līdzi aktuālajai informācijai un cer, ka jūlijā mācības varēs sākt nodrošināt klātienē, ievērojot visas drošības prasības. "Ir būtiski, ka šie cilvēki veido komandu, tāpēc mēs izskatām iespēju taisīt mazākas grupas atsevišķi un mācības jūlija beigās organizēt klātienē. Redzam, ka daudz kas var attīstīties, un paredzam dažādus scenārijus," pauda Kravis.

Arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) norādīja, ka jūnijā atsāksies pieaugušo neformālā izglītība klātienē un tiek plānots, ka cilvēki drīkstēs pulcēties lielākā skaitā. "Tas nozīmē, ka arī skolotāja programma jūlijā varētu notikt daļēji klātienē, ievērojot visus drošības pasākumus," teica ministre.

Jau ziņots, četros mēnešos jaunajam skolotāju izglītības projektam "Mācītspēks" pieteikušies 612 kandidāti, preses konferencē pavēstīja Kravis.

Viņš stāstīja, ka kopumā interesi izrādījuši aptuveni 2000 cilvēku, tomēr savu kandidatūru kļūt par skolotāju izvirzījuši 612 kandidāti. Rezultātā sanāk, ka aptuveni seši interesenti pretendē uz vienu "Mācītspēks" vietu, jo kopumā šovasar mācības jaunajā programmā sāks 100 kandidāti.

Kravis norādīja, ka cilvēku interese un vēlme būt par skolotāju patiesībā esot ļoti liela un izglītības projekta mērķtiecīgā uzrunāšana ir devusi rezultātu. "Mācītspēks" potenciālos skolotājus sāka uzrunāt no 1.februāra, un tieši kampaņas pēdējās dienās tika saņemtas teju 200 anketas.

"Kopumā 2000 interesenti atstāja savu kontaktinformāciju, un mēs viņiem divas, trīs reizes zvanījām, "kritām uz nerviem", lai viņi piesakās. Tas rezultējās 612 pieteikumos, un mēs aizvien turpinām saņemt pieteikumus, bet šos interesentus lūgsim pieteikties nākamgad," skaidroja Kravis.

Kopumā, no visiem 612 pieteikumiem 51% kandidātu ir iegūts bakalaura grāds, 38% - maģistra grāds, 2%- doktora grāds, taču 9% ir iegūta cita izglītība.

Runājot par profesiju jomām, Kravis atklāja, ka izglītības projektā prioritārās jomas ir STEM joma un humanitārā, valodu joma. Kopumā no 612 kandidātiem 265 ir gatavi mācīt STEM jomas priekšmetus.

Kas attiecās uz teritoriālo iedalījumu, tad 68% kandidātu vēlētos strādāt Rīgas reģionā, 19% - Vidzemes, 18% - Kurzemes, 17% - Zemgales un 13% Latgales reģionā.

Bez iepriekšējas darba pieredzes ir 13% kandidātu, divas trešdaļas kandidātu ir vecumā no 20 līdz 39 gadiem. Vidējais kandidātu vecums ir 36 gadi.

Jūnija vidū būs zināms, kuri no 612 kandidātiem jau šovasar sāks mācības studiju programmā "Skolotājs" un jau rudenī sāks strādāt skolās.

Topošo otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu "Skolotājs" būs iespējams apgūt Latvijas Universitātē (LU) un tās filiālēs, kā arī Daugavpils Universitātē un Liepājas Universitātē. Arī darba iespējas jaunajiem skolotājiem tiks piedāvātas visos reģionos.

Jau šovasar 100 dažādu profesiju pārstāvji uzsāks dalību projektā, gadu studējot izvēlētajā augstskolā otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā "Skolotājs" un paralēli strādājot skolās kā mācību priekšmetu skolotāji.

Turpretī otrajā gadā mācības turpināsies "Iespējamās misijas" vadībā. Projekta dalībnieki saņems skolotāja darba algu un stipendiju studijām, kā arī atbalstu savai profesionālajai izaugsmei.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.