Menu
 

Ārvalstu investoru padome: Augstākās izglītības reforma jāveic nekavējoties

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Viena no prioritātēm sekmīgā ekonomika atveseļošanā ilgtermiņā ir ciešāka sasaiste starp jaunā darba tirgus prasībām un izglītību, tāpēc augstākās izglītības reforma jāveic nekavējoties, piektdien diskusijā pauda Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes locekle un "PricewaterhouseCoopers" valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Šodien norisinājās FICIL un Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL) rīkotā tiešsaistes diskusija starp investoriem, ekspertiem un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), lai ieskicētu potenciālos pēckrīzes Latvijas attīstības scenārijus, kā arī apspriestu tālākos soļus ekonomikas transformācijā.

Diskusijā tika pārrunāti izaicinājumi, ar ko patlaban saskaras uzņēmēji Latvijā, piedzīvojot krīzes radītās sekas, kā arī potenciālie ekonomiskie un fiskālie pasākumi, kas būtu jāveic, lai efektīvi atgūtos no krīzes un izmantotu to ekonomikas pārveidei, veicinot nodarbinātību, atbalstu uzņēmējdarbībai, sekmējot produktivitāti, digitalizāciju, kā arī citas jomas.

Kariņš diskusijas iesākumā sniedza atskatu par Latvijas valdības atbildi un reakciju uz globālo bezprecedenta Covid-19 krīzi, kā arī valdības atbalsta instrumentu plānu, koncentrējoties uz trīs blokiem: cilvēkresursi un nodarbinātība, infrastruktūra, kā arī valsts modernizācija.

Premjers diskusijas laikā informēja par valsts atbalsta veidoto finansējumu dažu miljardu apmērā, kas lielākoties sastāv no aizdevuma, kā arī Eiropas Savienības (ES) fondiem. Ministru prezidents atzina, ka, atšķirībā no 2009.gada ekonomiskās krīzes, kad valstīm bija nepieciešams strādāt taupības režīmā, šī gada krīze pieprasa lielākus ieguldījumus, tēriņus, kā arī valdības izdevumus, lai veicinātu turpmāko ekonomisko attīstību.

"Šī nav jostas savilkšanas krīze, mēs investējam ekonomikā, lai stimulētu tās atlabšanu, tādēļ arī mūsu valsts parāds palielināsies," pauda Kariņš.

Kā uzsvēra Elksniņa-Zaščirinska, jaunāk FICIL pētījums parāda, ka lielākā daļa ārvalstu investoru Covid-19 krīzes ietekmē ir piedzīvojuši būtisku kritumu pieprasījumā pēc to sniegtajiem pakalpojumiem vai precēm, kā arī pētījuma rezultāti liecina, ka šobrīd liela daļa investoru tuvākā gada griezumā neplāno palielināt investīcijas Latvijā.

Elksniņa-Zaščirinska sniedza ieskatu galvenajās uzņēmēju prioritātēs sekmīgā ekonomikas atveseļošanā ilgtermiņā, kā vienu no piemēriem minot ciešāku sasaisti starp jaunā darba tirgus prasībām un izglītību.

"Augstākās izglītības reforma būtu jāveic nekavējoties. Nodarbinātības valsts aģentūrai būtu ne tikai jāstrādā ar bezdarbniekiem, bet jākoncentrējas arī uz nodarbināto personu pārkvalifikāciju, lai veicinātu darba tirgum atbilstošo prasmju nodrošināšanu," pauda Elksniņa-Zaščirinska.

Ministru prezidents bija vienisprātis ar investoriem, ka ir nepieciešams pilnveidot pārkvalifikācijas un prasmju uzlabošanas programmas, īpaši koncentrējoties uz digitālajām un informācijas tehnoloģiju (IT) prasmēm, ko būtiski apgūt visos izglītības līmeņos. "Ir jāfokusējas uz izglītības kvalitāti jau tagad, lai arī nākotnē varam nodrošināt spējīgu darbaspēku, kas virzīs Latviju uz tās tālāko attīstību," pauda Kariņš.

FICIL valdes loceklis un SIA "Mikrotīkls" valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs atzīmēja, ka veiksmīga valsts digitālā transformācija un bioinformātika būs nozīmīgs ieguldījums Latvijas nākotnē.

"Latvijai ir jāturpina ieguldīt IT un bioinformātikā, kas būtiski sekmēs arī tādus sektorus kā veselība, pētniecība un attīstība, kā arī izglītība. Latvijai ir labs potenciāls attīstīt tehnoloģiju un inovāciju sektoru tā, lai noturētu vietējos IT nozares speciālistus."

Savā atbildē Ministru prezidents pauda atbalstu krīzes novēršanas paredzēto fondu virzīšanu zinātnei un pētniecībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.