Menu
 

Izglītības attīstības pamatnostādnes turpmāk apstiprinās valdība, nevis Saeima

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeima šodien pieņēma grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka turpmāk Izglītības attīstības pamatnostādnes apstiprinās nevis Saeima, bet gan Ministru kabinets.

Ministru kabineta uzdevums patlaban ir izstrādāt un iesniegt Saeimai apstiprināšanai izglītības attīstības pamatnostādnes turpmākajiem septiņiem gadiem kā vienotu valsts politiku un stratēģiju izglītībā.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) iepriekš norādīja, ka būtu nepieciešams mainīt līdzšinējo pamatnostādņu apstiprināšanas kārtību un, veicot grozījumus Izglītības likumā, deleģēt Ministru kabinetam apstiprināt izglītības attīstības pamatnostādnes turpmākajiem septiņiem gadiem.

Komisijas virzītajās likuma izmaiņās ietverts regulējums, kas definē Izglītības attīstības pamatnostādnes, nosaka, ka pirms to apstiprināšanas Ministru kabinetā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saņem komisijas atbalstu, kā arī paredz, ka IZM izstrādā trīs rīcības plānus (pirmajiem trīs gadiem, nākamajiem diviem gadiem un atlikušajiem diviem gadiem) izglītības attīstības pamatnostādnēs ietverto mērķu sasniegšanai un pirms to apstiprināšanas Ministru kabinetā, IZM iesniedz tos izvērtēšanai komisijā.

Līdztekus Izglītības likumu papildina ar regulējumu, kas nosaka, ka IZM vada izglītības attīstības pamatnostādnēs noteiktās vienotās valsts politikas un attīstības stratēģijas izglītībā īstenošanu, koordinējot to ar citām izglītības procesā iesaistītajām institūcijām.

Paredzēts, ka Ekonomikas ministrija ne retāk kā reizi divos gados aktualizēs vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozes, kas izmantojamas izglītības attīstības pamatnostādņu izstrādei.

Likuma izmaiņas paredz, ka valdība turpmākajiem septiņiem gadiem paredzētās izglītības attīstības pamatnostādnes apstiprinātu laikposmam no 2021. līdz 2027.gadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.